Zaměstnanci ostravské nemocnice nesouhlasí s odvoláním ředitele

21. 5. 2014 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Někteří zaměstnanci Městské nemocnice Ostrava nesouhlasí s odvoláním ředitele zdravotnického zařízení Tomáše Nykela. O jeho odvolání městští radní rozhodli minulé úterý kvůli údajnému spojení s korupční aférou, která se má týkat veřejných zakázek nejen v nemocnici, ale i v Dopravním podniku Ostrava.


Zaměstnanci v petici žádají, aby rada revokovala své rozhodnutí a Nykel se vrátil do funkce. Rada se dnes touto variantou zabývala, ale zamítla ji. Novinářům to řekl primátor Petr Kajnar (zvolen za ČSSD).

Policie před časem začala stíhat osm fyzických a čtyři právnické osoby v souvislosti s veřejnými zakázkami ostravského dopravního podniku a městské nemocnice. V případě dopravce jde o nákup tramvají, u nemocnice o zakázky na stavební práce či dodávky zdravotnického materiálu. Kauza souvisí s obviněným lobbistou Martinem Dědicem, který je nyní ve vazbě.

Nykel ve své funkci skončil minulou středu. Primátor rozhodnutí rady zdůvodnil nedůvěrou k osobě ředitele, především kvůli dosud zveřejněným informacím o jeho kontaktech s obviněným lobbistou Dědicem. Podle mluvčí nemocnice Magdy Otáhalové vyjádřilo Nykelovi podporu přibližně 500 zaměstnanců. V nemocnici pracuje téměř 2000 lidí.

„Zaměstnanci nemocnice odmítají 'politické hrátky' ostravských radních, které vyústily ve zcela bezprecedentní jednání,“ uvádí se v petici za návrat Nykela do funkce. Jednání radních je v petici označeno jako akt politické zvůle. „Domníváme se, že žijeme v právním státě. Není proto možné zbavit nikoho práv a povinností bez jasného prokázání viny. Toto je role soudu na základě pravomocného rozsudku,“ píše se v petici. Za Nykela se postavili rovněž odboráři.

Primátor Kajnar ale odmítá, že by městská rada změnila své rozhodnutí. „Rada své usnesení nerevokovala. Podle informací, které mám, které jsou dostupné a které nikdo nezpochybnil, se ředitel nemocnice velmi nechal řídit lobbistou (Dědicem), a to já považuji ze všech hledisek za nepřípustné,“ uvedl Kajnar. Podle něj na dnešním zasedání rady města navrhl radní Aleš Koutný (ČSSD) revokaci původního rozhodnutí. Kajnar řekl, že rada tento návrh odmítla. Pro revokaci se vyjádřili tři radní, zbytek byl proti, uvedl primátor. Ostravská městská rada má 11 členů.

Už ve středu by se městští zastupitelé měli zabývat rovněž odvoláním ředitele Dopravního podniku Ostrava Romana Kadlučky z představenstva společnosti. Městská nemocnice je příspěvkovou organizací a o odvolání Nykela tak mohla rozhodnout rada, zatímco dopravní podnik je akciovou společností a případné odvolání jeho šéfa je v kompetenci zastupitelstva.

O osudu obou ředitelů paradoxně rozhodují také dva radní Lumír Palyza (ČSSD) a Simona Piperková (ČSSD), kteří podle informací zveřejněných v týdeníku Euro údajně rovněž udržovali čilý telefonický kontakt s obviněným Dědicem, podobně jako oba ředitelé. Kajnar je už dříve vyzval, aby odstoupili ze svých funkcí. Primátor uvedl, že i dnes jim tento postup doporučil. Oba představitelé města ale opakovaně v médiích uvedli, že ke svému odchodu nevidí důvod.

Dědic byl obviněn z přijetí úplatku, legalizace výnosu z trestné činnosti a ze sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, veřejné soutěže a veřejné dražby. Hrozí mu trest odnětí svobody od pěti do 12 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?