Zaměstnanci zlínské nemocnice si stěžují na nízké mzdy i přesčasy

25. 9. 2019 8:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Zaměstnanci Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně si  stěžovali na nízké mzdy i vysoké přesčasy kvůli nedostatku personálu. Některá lůžka na oddělení se podle nich musí uzavírat. Zaměstnanci nemocnice diskutovali se zástupci takzvaného krizového štábu proti kolapsu českého zdravotnictví. Předseda představenstva krajských nemocnic Radomír Maráček se akce nezúčastnil.


"Péče nefunguje, stává se hůře dostupnou, o pacienty se nestaráme jak z lékařského, tak sesterského hlediska. Nemáme zaplacené sanitárky, které potřebujeme. Sestry mají dělat odbornou práci, ne ošetřovatelskou práci. Ale to sanitárka musí dostat tolik, aby to chtěla dělat," uvedla sestra a odborářka Martina Hvozdenská.

"Instrumentářky dávají výpovědi, chceme, aby byly specializované. Je nás málo, přesčasů máme stále víc," uvedla lékařka a zástupkyně odborů Marcela Henčlová. Podle jiných lékařů je problém i v komunikaci s vedením nemocnice, může to být podle nich také tím, že část představenstva nepochází ze Zlínského kraje.

Někteří zaměstnanci upozornili na nerovnosti v odměňování, nově přijatí zaměstnanci mají údajně jiné mzdy než zaměstnanci, kteří v nemocnici pracují desítky let. Zdravotní sestry dlouhodobě upozorňují, že dostávají asi o 10.000 korun měsíčně méně než sestry ve fakultních nemocnicích. Všeobecné sestry dostávají v nemocnici v základu 23.000 nebo 24.000 Kč měsíčně.

"Pracuji ve zdravotnictví 40 let, chtěla bych se dožít toho, aby naše sestřičky byly dobře zaplacené," uvedla jedna ze sester. Vedení KNTB letos podepsalo se zástupci čtyř odborových organizací kolektivní smlouvu až v květnu po několikaměsíčním vyjednávání. Spornými body byly změny v tarifních třídách a způsob čerpání takzvaných sick days, volných dnů k využití při krátkodobé nemoci. Mzdy se podle vedení nemocnice v základu od začátku roku zvedly v průměru o šest procent, další navýšení přinesly příplatky. Sestry však neuspěly s požadavkem na vrácení stabilizačního příplatku 1500 korun, který loni pobíraly. "Problém je se středním a nižším personálem, tam musíme pokračovat s dorovnáváním platů, abychom lidi dokázali získat," uvedl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Sestry upozornily i na zbytečnou administrativní zátěž. "Máme tolik směrnic, pořád se něco vymýšlí, pořád se sedí u papírů," uvedla jedna ze sester.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?