Zaměstnancům opavské Tevy vzrostou mzdy v průměru o 5,5 procenta

29. 10. 2019 7:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Zaměstnancům opavské farmaceutické společnosti Teva Czech Industries vzrostou příští rok mzdy v průměru o 5,5 procenta a pracovníkům na nejméně hodnocených pozicích ještě o další procento. Mzdy lidem stoupnou minimálně o 800 korun. Vyplývá to z dodatku ke kolektivní smlouvě na rok 2020, kterou podepsali zástupci vedení firmy a odborových organizací NOTCI (Nezávislé odbory Teva Czech Industries) a Galena. Za společnost Teva to sdělil Vladimír Raszka. Průměrná hrubá měsíční mzda zaměstnanců Tevy, kterých se týká kolektivní smlouva (operátoři, mistři či specialisté), činí 35.500 korun.


Jednatel firmy Richard Szrajber uvedl, že minimální navýšení o 800 korun je garantováno všem zaměstnancům s výjimkou těch, jejichž výkon podle hodnocení vyžaduje zlepšení. Kromě mzdových záležitostí obsahuje dodatek kolektivní smlouvy také poskytnutí volna za pracovní cestu o víkendu či ve svátek nebo zvýšení rizikových příplatků.

"Jednání bylo velmi konstruktivní, a proto i nebývale rychlé. Nevzpomínám si, že bychom se někdy v minulosti dohodli v tak krátké době. Je důležité, že jsme smlouvu podepsali ještě před závěrečnými obhajobami rozpočtů v korporaci. Tímto se dodatek stává závazný a dohodnuté benefity a mzdové navýšení není možné jednostranně zrušit," uvedl Szrajber.

Jednatel NOTCI Marek Mucha uvedl, že podepsaná dohoda znamená pro zaměstnance garanci růstu mezd při vyhovujícím pracovním výkonu. "Nezískali jsme námi požadované navýšení mezd, nicméně v těch stěžejních bodech jsme nalezli shodu. Celkově tedy můžeme být spokojeni, návrh zaměstnavatele považujeme za rozumný a přijatelný kompromis," uvedl Mucha.

Předsedkyně Odborové organizace Galena Zuzana Luksová uvedla, že na kolektivním vyjednávání tří subjektů oceňuje věcné a rychlé jednání, ochotu sjednotit stanoviska a dohodnout se. "Bereme v úvahu, že vedení opavské společnosti má globální vedení a musí respektovat pravidla korporace. Jsem připravena na to, že mezi zaměstnanci může panovat jak uspokojení, tak nespokojenost s dojednanými body," uvedla Luksová.

Opavská společnost Teva Czech Industries je nejvýznamnějším farmaceutickým výrobcem ve střední Evropě. Vyrábí generické léky nebo účinné farmaceutické látky. Loni firma vytvořila tržby 384 milionů dolarů (přes devět miliard korun) a čistý zisk 49 milionů dolarů (více než 1,1 miliardy korun). Více než 90 procent produkce vyváží, zejména do USA a Ruska. Firma má přes 1500 zaměstnanců. Od roku 2006 je součástí nadnárodní skupiny Teva se sídlem v Izraeli.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?