Zaměstnanecké pojišťovny ušetří díky aukci na pronájmu přístroje

19. 10. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Svaz zaměstnaneckých pojišťoven (SZP) dosáhl v elektronické aukci snížení nájmu za kyslíkový přístroj oxygenátor a svým členům doporučil, aby uzavřeli s vítězem smlouvu. Osm členských pojišťoven tak může ušetřit za nájem těchto přístrojů 11 procent dosavadních výdajů.


ČTK to sdělil prezident SZP Ladislav Friedrich.

Elektronické aukce podporuje ministerstvo zdravotnictví jako cestu k lepšímu využití peněz. Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků CzechMed ale varuje, že k nákupu přístrojů nelze přistupovat s cílem „urvat co nejlepší cenu bez ohledu na kvalitu a funkčnost“.

Přístroje s koncentrovaným kyslíkem zapůjčují pojišťovny bezplatně pojištěncům, kteří se léčí například s rozedmou plic. Jsou buď stacionární nebo mobilní, za jejich pronájem platí pojišťovny firmám.

Friedrich uvedl, že vítězem soutěže o cenu nájmu stacionárního kyslíkového koncentrátoru je společnost, která nabídla cenu 60 korun za den. Vítězem soutěže o cenu nájmu mobilního kyslíkového koncentrátoru je firma s nabídkou 352 koruny za den.

Friedrich připomněl, že SZP se dlouhodobě snaží provádět takové změny a opatření v systému veřejného zdravotního pojištění, které směřují k co nejefektivnějšímu vynakládání peněz a zajištění dostupné a kvalitní péče.

Úspory ve zdravotnictví a efektivnější využití peněz jsou také tématem diskuse na Dni nemocnic, který se koná v úterý dopoledne na brněnském výstavišti v rámci veletrhu Medical Fair Brno.

Ministerstvo chce za pomoci výběrových řízení a elektronických aukcí omezit zbytečné výdaje na zdravotnický materiál a léky a počítá také s omezením nadbytečné péče. CzechMed upozorňuje, že se tak může dostat do českého zdravotnictví technika, která nesplní normy bezpečnosti a bude poruchová, což pacienty ohrozí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?