Zaměstnavatelé a celoživotní vzdělávání

5. 10. 2012 8:39
přidejte názor
Autor: Redakce

V minulém čísle jsme vás informovali o možnosti realizace vzdělávacích aktivit samotnými zaměstnavateli, v rámci nové klíčové aktivity A12 individuálního projektu MZ ČR „Prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí NLZP ve zdravotnictví se zaměřením na odborně profesní vzdělávání a na vzdělávání v manažerských dovednostech“.




Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR. Další příležitostí pro zaměstnavatele v oblasti celoživotního vzdělávání je zapojení se do klíčové aktivity A7. V rámci této aktivity mohou probíhat konference a semináře, nabízející nová, inovativní témata. Cílem nabídky klíčové aktivity A7 je přispět ke zvyšování úrovně odborných znalostí nelékařských zdravotnických pracovníků za přispění jejich zaměstnavatelů v roli externích realizátorů vzdělávací aktivity.
Veškeré konference a semináře musí být součástí systému celoživotního vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků v souladu s ustanoveními § 53 a následujícími zákona č. 96/2004 Sb. a v souladu s kreditní vyhláškou. Do projektu se mohou zapojit nelékařští zdravotničtí pracovníci pracující u mimopražských poskytovatelů zdravotních služeb. Zařazeni mohou být také nelékařští zdravotničtí pracovníci pracující v Praze, mají-li v době konání konference či semináře vedle pracovního úvazku u pražského poskytovatele zdravotních služeb většinovou část úvazku u mimopražských poskytovatelů zdravotních služeb. Na základě dodaných dokumentů od potenciálního realizátora konference či semináře pro nelékařské zdravotnické pracovníky proběhne jednání vedení projektu, které rozhodne o zařazení nabízené vzdělávací akce do aktivity A7 projektu a uzavření „Smlouvy o poskytování služeb“ s realizátorem.
Za průběh vlastní vzdělávací akce zodpovídá realizátor, který konferenci/seminář zpracovává od jejího zveřejnění přes průběh až po ukončení a vyúčtování akce.
Pro jednotlivé typy vzdělávacích akcí jsou stanoveny cenové limity. Minimální délka konference musí činit alespoň 6 vyučovacích hodin a minimální vyžadovaná kapacita jedné konference činí 40 osob. Pro seminář je stanovena minimální délka alespoň 2 vyučovací hodiny a minimální vyžadovaná kapacita jednoho semináře je 20 osob. Délka jedné vyučovací hodiny je 45 minut.
Veškeré podmínky a postupy realizace aktivity A7 jsou popsány v žádosti klíčové aktivity A7. Všem potenciálním realizátorům ze strany zaměstnavatelů budou informace na požádání zaslány.
Využitím nabízené možnosti aktivity A7 zaměstnavatelé mohou přispět nejen k prohloubení a obnovení vědomostí a dovedností svých zaměstnanců, ale přispějí také ke zvyšování úrovně poskytovaných zdravotních služeb vlastního zařízení. Realizací konferencí a seminářů mají zaměstnavatelé možnost jedinečným způsobem reagovat na vzdělávací potřeby svých vlastních zařízení, aniž vynaloží finanční prostředky. Tyto získají v rámci realizace projektu.
Vybízíme zaměstnavatele, aby vstoupili na webové stránky projektu www.vzdelavani-zdravotniku. cz, kde jsou dostupné veškeré informace. K získání dalších zasílejte vaše dotazy na info-nelekari@vzdelavani-zdravotniku.cz.

O autorovi| PhDr. Michaela Hofštetrová Knotková, Odborný konzultant individuálního projektu „Vzdělávání nelékařů“, NCO NZO Brno

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?