Zaplatil si obviňování očkujících lékařů

31. 1. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Nechápavé výrazy obyvatel budí billboardy s odkazem na videa portálu YouTube.com. V nich se tvrdí, že za postižením dnes devatenáctileté dívky stálo přeočkování proti klíšťové encefalitidě. Obvinění, mezi které patří lékaři, rodina i soudci, to považují za absurdní.


Dívka byla přeočkována roku 1999, její rodiče už jsou delší dobu rozvedeni. Otec dívky Libor P. nejprve v telefonu potvrdil, že stojí za autorstvím videí. Při osobní schůzce už ale nic nechtěl komentovat, jen redaktora naváděl, aby si sehnal znalecký posudek k případu.

Poté poslal své exmanželce mail, který se tvářil jako mail Deníku. Následně ji volal, hovor tajně nahrál a vyvěsil na YouTube, kde také redaktora Deníku nařkl ze sympatií ke komunismu. Ale zpět k případu dcery. „Dívka byla nezákonně očkována vakcínou, která jí poškodila zdraví. Zažila 12 let nelidského utrpení,“ stojí na videu, kde jsou nařčeny dvě pelhřimovské lékařky, matka a tchyně.

A také státní zástupce, kvůli kterému prý „tyto osoby nebudou potrestány a pojišťovny se nedomůžou náhrad“.

To celé je celé absurdní obvinění

V dalších videích autor tajně nahrával exmanželku a tchyni, kterou přemlouval, aby se také nechala očkovat. Tajnou nahrávkou také testoval současné zdravotníky, zda budou ochotni dceru znovu přeočkovat. Exmanželka a babička, které Deník zkontaktoval, jsou z videí v šoku.

Babička pracovala ve zdravotnictví a vakcínu vnučce doporučila proto, že často jezdila na chatu. „Nechceme se k tomuvyjadřovat. Bojímese, že cokoli dalšího nejvíc poškodí dívku. Vinu za její postižení nelze na nikoho házet,“ říkají obě a nechtějí být jmenovány.

Podobně nechce být jmenována ani lékařka, která jako tehdejší vedoucí oddělení epidemiologie vakcinaci provedla a dnes je v penzi. „Je to absurdní obvinění. Očkování se provádí v přítomnosti zákonného zástupce dítěte. Ten potvrdil, že dítě nemělo žádné akutní horečnaté onemocnění nebo jinou kontraindikaci jako alergie a jiné. Ani po aplikaci nikdo na Úřad pro kontrolu léčiv nehlásil nežádoucí účinky. A pokud vím, žádnými posudky nebyla prokázána souvislost mezi postižením dcery a očkováním,“ říká.

Současná vedoucí protiepidemického odboru krajské hygieny Alena Dvořáková věc komentuje: „Osobám s častým pobytem v přírodě je očkování doporučováno. A riziko z onemocnění vysoce převažuje nad rizikem z očkování. Navíc vakcína je inaktivovaná, tedy mrtvá. Po očkování se může vyskytnout ještě týž den únava, bolesti hlavy, malátnost, bolestivost v místě vpichu. Projevy ale do tří dnů vymizí. Závažné reakce nervového původu jsou velmi vzácné – v méně než 0,01 procenta.“

Podle Dvořákové neexistují žádné důkazy, že vakcíny poškozují nervovou soustavu. Dívka měla mít pohybové potíže až dva a půl roku po první „trojici“ očkování. Za další tři roky byla přeočkována, což se podle jejího otce stát nemělo, protože dceři se podle něj zdraví rapidně zhoršilo. Dle zdravotníků případné potíže dcery nesouvisely s očkováním.

Autor je ukryt za přezdívkou

Libor P. podal před třemi lety podnět na policii. „Pelhřimovská policie zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví. Po prověření všech skutečností zjistila, že nejde o podezření z trestného činu, a věc byla odložena,“ uvádí mluvčí Hana Kotková.

Proti odložení podal Libor P. stížnost k soudu. „V roce 2010 státní zástupce v Pelhřimově stížnost zamítl,“ dodává Kotková. Zřejmě proto ve videích nechybí i obvinění člena státního zastupitelství. Billboardová reklama není levná. Petra Šaumanová z českobudějovické společnosti WIP reklama, která billboardy pronajímá, ale odmítá sdělit detaily.

Rodina i obviňované instituce se diví, že lze video s tajně nahrávanými hovory „vyvěsit“ a zvažují právní kroky. První na billboardech avizované video zhlédlo už téměř 500 lidí. Youtube spadá pod Google. Libuše Langová z agentury, která Google v ČR zastupuje, uvádí, že YouTube je otevřená platforma, ale má svá pravidla. „Má nulovou toleranci vůči sledování lidí, vyhrožování, obtěžování, narušování soukromí a odhalováníosobníchúdajů. Kdopřitom bude přistižen, tomu může být na YouTube trvale zakázán přístup,“ dodává Langová.

Postih autora je těžký, protože na YouTube vystupuje pod přezdívkami. Video může odstranit pouze registrovaný uživatel, který také obsah nahlásí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?