Zapsat se někomu do života

27. 5. 2015 9:29
přidejte názor
Autor: Redakce

Nadace pro transplantace kostní dřeně a Český národní registr dárců dřeně (ČNRDD) uspořádaly koncem dubna v pražském Obecním domě galavečer Poděkování dárcům.




Oceněno bylo 41 dárců, kteří v loňském roce darovali neznámému nemocnému člověku krvetvorné buňky z kostní dřeně. Ceny dárcům (křišťálový blok od společnosti Moser, grafický list od Oldřicha Kulhánka a diplom) letos dárcům předali patroni programu dárcovství kostní dřeně biskup Václav Malý a herec Ondřej Vetchý.

Číslo 5 registru svědčí

Zvláštní cenu Adolfa Borna za mimořádný lidský čin ve prospěch nadace a ČNRDD z rukou patronů Nadace pro transplantace kostní dřeně Miloslava kardinála Vlka a Ing. Livie Klausové letos obdržela Zdenka Wasserbauerová z Otrokovic. Již 17 let pomáhá se zajišťováním nových potenciálních dárců z jižní a východní Moravy. Celkem jich sehnala již 5000 a jen za loňský rok více než 1500. Zástupci společnosti Novartis Česká republika převzali ocenění (křišťálový blok od společnosti Moser) za nejvýznamnější finanční pomoc v roce 2014. Za nejvýznamnější nemateriální pomoc v minulém roce byla křišťálovým blokem oceněna Policie ČR. Ocenění v podobě křišťálového bloku za nejvýznamnější mediální pomoc obdrželi Jitka a Richard Langerovi.
Novinkou letošního ročníku Poděkování dárcům bylo předání stipendia zakladatele Nadace pro transplantace kostní dřeně a ČNRDD Vladimíra Kozy. MUDr. Adamu Kubovi z Hemato-onkologické kliniky FN Olomouc je předaly dcery primáře Kozy Mgr. Naděžda Lasotová a MUDr. Markéta Sobotová za účasti patronů Nadace.
Závěrem slavnostního večera jako již tradičně pořadatelé umožnili, aby se poprvé osobně setkala dnes dvanáctiletá vyléčená pacientka Kateřina Šulcová z Hradce Králové se svým dárcem kostní dřeně Jiřím Palečkem z Liberce.

Livia Klausová, Miloslav kardinál Vlk a Zdenka Wesserbauerová

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?