Zařazení sestry do 10. platové třídy

4. 4. 2011 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Pracuji jako všeobecná sestra, mám registraci pro práci bez dohledu. V organizaci, kde pracuji, mimo jiné běžně vykazuji úkony pro pojišťovnu, přesto mne zaměstnavatel v souvislosti s novým nařízením vlády zařadil do 9. platové třídy – tedy poskytování ošetřovatelské péče pod odborným dohledem.


Zdůvodnil to tak, že moje vedoucí (má stejné vzdělání i registraci jako já) je v 10. platové třídě a „poskytuje“ mi ten odborný dohled (je se mnou na směně, popřípadě na telefonu). Můj názor je, že bych měla být zařazena v 10. platové třídě.

Na dotaz odpovídal JUDr. Pavel Zajíc advokátní kancelář Kubica, Zajíc a partneři

Nařízení vlády, označené jako katalog prací ve veřejných službách a správě, v případě všeobecné sestry skutečně umožňuje její zařazení do 9. i 10. platové třídy.

Máte-li registraci pro práci bez dohledu a zároveň opravdu vykonáváte práci bez odborného dohledu (byť formálně působíte pod dohledem své vedoucí, která má stejné vzdělání i registraci jako Vy), mám za to, že není dán důvod pro Vaše zařazení do 9. platové třídy.

Práce všeobecné sestry bez odborného dohledu je totiž skutečně zařazená do 10. platové třídy. Jsem přitom přesvědčen, že ani odůvodnění Vašeho zaměstnavatele (v tom smyslu, že Vaše stejně vzdělaná a stejně registrovaná vedoucí Vám poskytuje onen odborný dohled) na tomto nemůže nic změnit.

Za stejnou práci stejná odměna

V této souvislosti poukazuji na ustanovení zákoníku práce, podle kterého přísluší všem zaměstnancům za stejnou práci nebo za práci stejné hodnoty u zaměstnavatele stejný plat.

Vzhledem k principu „za stejnou práci stejný plat“ a zejména s ohledem na to, že práci vykonáváte bez odborného dohledu, doporučuji obrátit se s tímto podnětem na zaměstnavatele.

Nebudete-li s jeho stanoviskem spokojená, lze podat stížnost na oblastní inspektorát práce a v krajním případě se můžete svých platových nároků domáhat prostřednictvím žaloby u soudu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?