Zastropování zdravotního pojištění asi přetrvá

29. 10. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Navzdory současným problémům zdravotních pojišťoven poslanci nejspíš zamítnou předlohu KSČM na změnu zákona o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, která trvale ruší horní hranici pro odvody na zdravotní pojištění. Na páteční schůzi sněmovny to navrhl poslanec Marek Šnajdr (ODS).


Odstranění limitu, od nějž se již pojistné neodvádí, požaduje současná opozice dlouhodobě. Stejný návrh předložili komunisté neúspěšně již před třemi lety.

V současnosti platný zákon o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění (zák. č. 592/1992 Sb.) uvádí, že zaměstnanec ani jeho zaměstnavatel neplatí pojistné z částky, která přesahuje maximální vyměřovací základ v daném kalendářním roce. Strop se vypočítává ze všeobecného vyměřovacího základu pro účely důchodového pojištění.

Podle KSČM institut maximálního vyměřovacího základu pro nejenže narušuje princip solidarity mezi všemi skupinami pojištěnců, ale také české zdravotnictví ročně připravuje o miliardy korun.

Ideologické miliardy

„V minulých letech provedené a auditem přijaté odhady o ztrátách z tohoto zastropování byly skutečně velké. Jen za rok 2009 činily ztráty Všeobecné zdravotní pojišťovny 3,5 miliardy. Za roky 2011 a 2012 pak více než dvě miliardy,“ spočítala poslankyně a jedna z předkladatelek novely Soňa Marková (KSČM) a dodala, že VZP přišla od roku 2009 kvůli zastropovaným odvodům o přibližně 10 miliard korun.Komunisté mají za to, že právě jejich předloha by mohla do zdravotnictví zmítaného problémy s financováním přinést více peněz.

Přestože komunistická novela zákona o pojistném prošla prvým i druhým čtení, očekává se její konečné zamítnutí. Důvodem je postoj vlády a koaličních poslanců, kteří odstropování pojistného nevnímají jako vhodný systémový krok přinášející výraznější příjmy do systému, ale pouze jako přechodné opatření překlenující krizi financování. Koalice proto ve svém daňovém balíčku navrhuje odstropování systému veřejného zdravotního pojištění pouze na léta 2013–2015 a zamítnutí návrhu KSČM ve třetím čtení.

Oba sněmovní tisky mají být projednány v rámci středeční schůze sněmovny. Osud vládního balíčku je však vzhledem k rebelii sedmi poslanců ODS, kteří se sadou daňových opatření nesouhlasí, taktéž nejistý.

Unknown media type: poll

Související dokumenty:

Platné znění s vyznačením navrhovaných změn

Stanovisko vlády k návrhu KSČM

Vládní balík daňových změn

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?