Zástupci Číny v ČR podle médií nakupovali zdravotnický materiál

25. 3. 2020 8:39
přidejte názor
Autor: Redakce


Zástupci Číny se v České republice v lednu a v únoru pokoušeli nakoupit důležitý zdravotnický materiál. Uvedly to dnes servery RespektDeníkN a Aktuálně.cz bez jmenování zdroje. Vládu před čínskými nákupy podle nich varovala Bezpečnostní informační služba (BIS). Mluvčí kontrarozvědky Ladislav Šticha se k informaci serverů nevyjádřil. Kabinet Andreje Babiše (ANO) vývoz některých zdravotnických pomůcek a léčiv v březnu zakázal. Česko, stejně jako další státy světa, se v boji s nákazou novým typem koronaviru potýká s nedostatkem například respirátorů a roušek.

Čínští zástupci se snažili organizovaně nakupovat zdravotnický materiál klíčový pro boj s koronavirem podle Respektu v lednu a v únoru, tedy v době, kdy v Číně vrcholila epidemie koronaviru. V Česku v té době žádný potvrzený případ nebyl. Nákupy se údajně týkaly roušek, respirátorů, ochranných obleků a dalších zdravotnických předmětů. Část z nich se podařilo z ČR vyvézt. Server uvedl, že do nákupů byla zapojena čínská komunita v ČR. Zda se na něm podíleli i čínští diplomaté, není podle něj jasné.

DeníkN a Aktuálně.cz uvedly, že informaci o čínském skupování zdravotnických zásob v ČR na počátku března předala BIS Babišovi a některým ministrům. DeníkN s odvoláním na informace ze dvou vysoce postavených zdrojů z vlády a státní správy uvedl, že podle BIS nákupy mělo organizovat čínské velvyslanectví. Do Číny pak materiál posílalo přes třetí firmy.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) existenci zprávy BIS na twitteru potvrdil. "Úplně otevřeně - tu zprávu jsem dostal v březnu a to už žádné nákupy neprobíhaly, takže jsem to založil," napsal v odpovědi poslanci TOP 09 Marku Ženíškovi na otázku, zda o čínských nákupech vláda věděla. "A mimochodem, dneska mají naše ambasády ve světě pokyn shánět zdravotnický materiál, kde se dá... Takže možná na nás někdo taky napíše takovou zprávu...," dodal Hamáček.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) informaci o existenci zprávy BIS odmítl serveru DeníkN potvrdit nebo vyvrátit. "Je ale pravda, že státy hledají zdravotnický materiál, kde se dá. Naše ambasády také mají instrukce ho shánět. Možná hledáte problém, kde není. Ve chvíli, kdy jsou potřeby zdravotnického systému vysoké, zadaly země stejně jako Česká republika ambasádám pokyn hledat možnosti nákupu zdravotnického materiálu. Hledalo se, kde se dalo," citoval server ministra.

Server Aktuálně.cz uvedl, že se na nákupech podílel vlivný muž čínské komunity v ČR Čou Ling-ťien.

Česká republika se v posledních týdnech snaží nakoupit chybějící zdravotnický materiál především v Číně, která je jeho největším současným výrobcem. Pořídit chce respirátory, roušky, ochranné oděvy či rychlotesty za více než tři miliardy korun. Podle politiků se nákupy v Číně daří díky kontaktům prezidenta Miloše Zemana a ministra vnitra Jana Hamáčka.

Česká republika v únoru a na začátku března do Číny poslala materiální humanitární pomoc. Podílela se na ní vláda, kraje i soukromé firmy. Část pomoci organizovala Kancelář prezidenta republiky a Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?