Zastupitelé Prahy-Troje znovu projednají stavbu sídla záchranky

5. 9. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Zastupitelstvo městské části Praha-Troja do konce září rozhodne o tom, zda stáhne žalobu na magistrát týkající se stavby nového sídla záchranné služby. Pokud zastupitelé od žaloby ustoupí, mělo by následovat memorandum, v němž se obě strany dohodnou na konkrétním postupu.


Radnice bude v takovém případě žádat mimo jiné výstavbu nových parkovacích míst v Troji. Na dotaz ČTK to po jednání s vedením Prahy řekl starosta městské části Tomáš Bryknar (Trojský kůň 2014). Pražský radní Radek Lacko (ANO) považuje schůzku za úspěšnou.

Záchranáři nyní vlastní budovu nemají a jsou v pronajatém a nevyhovujícím domě v Korunní ulici. Výstavbu centrály připravuje magistrát od roku 2005, věc několikrát odložil. Zásadní připomínky má Troja, na jejímž území má sídlo záchranné služby stát. Troja se stavbou dlouhodobě nesouhlasí a blokuje ji.

„Dnes jsme se nedozvěděli žádné zásadní a nové argumenty ze strany města. Slíbili jsme ovšem, že situaci znovu projedná zastupitelstvo,“ řekl starosta. „Pokud dostanu od zastupitelstva mandát, pak budu jednat o znění memoranda, kde by měly být písemně zakotveny ústupky města vůči městské části,“ doplnil.

„Setkání bylo úspěšné. Pevně věřím, že zastupitelstvo své stanovisko přehodnotí, a otevře tak prostor pro další jednání,“ řekl Lacko.

Troja mimo jiné upozorňuje na to, že místo pro stavbu není vhodné ani proto, že stojí v záplavovém území. Vedení hlavního města tyto argumenty odmítá a jinou lokalitu pro umístění sídla záchranářů hledat nechce.

„Veškeré dokumenty i podklady pro stavební povolení máme doslova připraveny v červených mašličkách. Pokud by došlo k odblokování, může stavba okamžitě začít,“ řekl nedávno Lacko, který se na trojské zastupitele obrátil dopisem. Magistrát podle něj vyšel požadavkům radnice vstříc. Snížil plánovanou budovu o patro. Odpadl také plán vystavět heliport. Naopak přibyla lékárna a ordinace praktického lékaře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?