Zastupitelé rozdělili peníze na oddlužení jihomoravských nemocnic

16. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravští zastupitelé rozdělili druhou část státní dotace na oddlužení bývalých okresních nemocnic v regionu. O 68 milionů korun se podělí tři nejzadluženější ústavy: nemocnice v Břeclavi, Hodoníně a Kyjově. Peníze zastupitelé rozdělili podle výše zadluženosti jednotlivých zdravotnických zařízení...


BRNO - Dotace by měly snížit zpoždění, s nímž nemocnice platí dodavatelům faktury.

Nejvíce, a to 35,2 milionu korun, obdrží nemocnice v Břeclavi, jež patří k nejproblematičtějším ústavům v kraji. Když kraj loni po okresních úřadech přebíral do své správy devět nemocnic, činil jejich celkový dluh více než miliardu korun.

Většinu z této sumy představovaly právě závazky nemocnice v Břeclavi. Nemocnice v Kyjově dostane na oddlužení 21,4 milionu korun, hodonínský ústav může počítat s dotací asi o devět milionů nižší.

Jak si na tom po hospodářské stránce stojí nemocnice v současnosti, nechtěl Šmíd prozradit. Přesná čísla za loňský rok podle něj budou známa v květnu. Zastupitelům ale řekl, že „nemocnice se sice ještě propadají, tempo propadu se však zpomaluje“.

První díl státní dotace na oddlužení rozděloval kraj v závěru loňského roku. Mezi všech devět krajských nemocnic rozdělil 242 milionů korun.

Peníze dostala nejen ekonomicky problémová zdravotnická zařízení, ale i nemocnice s dobrým hospodařením. Vedení kraje totiž chtělo nemocniční management k dobrým výkonům stimulovat.

Úsilí krajů o státní oddlužení nemocnic trvalo zhruba rok. Kraje chtěly, aby stát přiznal odpovědnost za dluhy nemocnic, jež vznikly v době, kdy je spravovaly okresní úřady. Ministerstvo zdravotnictví na tento požadavek dlouho nechtělo přistoupit s tím, že kraje kromě dluhů získaly i hodnotný nemocniční majetek.

Vláda ale nakonec na dohodu s kraji loni na podzim přistoupila. Každému regionu slíbila peníze na alespoň částečné oddlužení zdravotnických zařízení.

Ačkoli hejtmani dříve požadovali úplné oddlužení nemocnic, vzali nakonec zavděk i

částečným snížením dluhu. Například z miliardového dluhu jihomoravských nemocnic kraj celkem uhradí pohledávky zhruba z jedné třetiny.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?