Zastupitelé se hádali kvůli nemocnici. A dost, řekl hejtman

28. 2. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Velmi ostrá slova padala na posledním zasedání krajských zastupitelů. Zatímco jim předseda představenstva Karlovarské krajské nemocnice Luděk Nečesaný trpělivě odpovídal na dotazy na současné hospodaření této krajské společnosti a zároveň vysvětloval problémy, jimž se kvůli nově přijatým zákonům ministerstva zdravotnictví a úhradové vyhlášce nemocnice pravděpodobně nevyhne, politici se vrátili hluboko do minulosti a slovní přestřelka nabírala na síle.


Právě zdravotnictví totiž během uplynulých let bylo výbušným tématem, které ničilo nervy zastupitelů každé zasedání. A to by se nyní mělo změnit. Radní Jaroslav Bradáč (ČSSD) totiž navrhl, aby informace o Karlovarské krajské nemocnici byly zastupitelům podávány pouze v rámci zákona, a ne jako dosud, tedy při každém jejich zasedání.

„Nejsem zastáncem omezování svobody slova, ale tento návrh podporuji. Vystoupení některých zastupitelů poškozovalo jméno této společnosti. Lidé, kteří vše sledují v on­line přenosu na internetu, mohou jejich názory vnímat tak, že je to pravda, ale přitom tomu tak není,“ vysvětlil hejtman Josef Novotný (ČSSD). Ten zároveň ostře dementoval dotaz, že by se ze strany kraje mohlo jednat o náhubkový zákon.

„Tak to rozhodně není. Informace o krajské nemocnici budou zastupitelé dostávat pravidelně, stejně jako jsou jim sdělovány údaje o jiných krajských společnostech, například o letišti. Máme dvaačtyřicet škol a bavíme se o každé na zastupitelstvu? Ne. A na nemocnici vytahují někteří zastupitelé problémy z roku 2006. Dělají to účelově, vždyť dnes je situace v tomto zdravotnickém zařízení úplně jiná. Nechci nikoho napadat, ale někteří lidé prostě chtějí být viděni, slyšeni a svá jména číst v novinách. Je to jejich předvolební mítink,“ zdůraznil hejtman.

Krajští zastupitelé pak Bradáčův návrh schválili.

A o co vlastně v oné slovní přestřelce šlo? Znovu o tragické hospodaření krajské nemocnice před lety, krátce po fúzi tří nemocnic do jedné akciové krajské společnosti. Tehdy krajští politici byli členy představenstva i dozorčí rady. „Proč jste tam tedy lezli, když to neumíte?“ zaznělo z pléna.

Senátor Jan Horník (TOP, STAN) jim připomněl, že to nebyla pouze záležitost ODS, ale i ČSSD, která s ODS tvořila koalici. Po kritice bývalé radní pro zdravotnictví Bereniky Podzemské Václavem Larvou se jí zastal Dalibor Stach (oba Doktoři za uzdravení společnosti)a ten už hovořil o hnusu, o přeříznutých brzdových hadičkách u jejího vozu a mstě některých politiků, aby nemohla vykonávat soukromou praxi, proti čemuž se znovu ostře ohradil lékař a radní Václav Larva.

Podle Jakuba Pánika (ČSSD) je hloupost říkat, že se o Karlovarské krajské nemocnici na zastupitelstvu mluvit nebude.

„O nemocnici se na zastupitelstvu bude mluvit samozřejmě i nadále, jen mizí pravidelný bod, který byl daný stabilně do programu kvůli dlouho přetrvávajícím problémům v nemocnici. Nyní se ovšem situace stabilizovala a je dobře, aby se KKN a diskuse k ní nestaly už jen předvolební agitkou. Myslíme si, že je dobře, aby měli všichni v Karlovarské krajské nemocnici čas a prostor na svoji práci v klidu. Kraj má spousty svých organizací a není k nim speciální bod v programu zastupitelstva, v diskusi a různém může každý mluvit o nemocnici. Je tedy naprostá hloupost říkat, že se o nemocnici na zastupitelstvu nemůže mluvit,“ uvedl šéf krajských sociálních demokratů Jakub Pánik.


Unknown media type: poll

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?