Zastupitelé Zlínského kraje mimořádně zasednou kvůli nemocnicím

11. 4. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Zastupitelstvo Zlínského kraje dnes odpoledne mimořádně zasedne kvůli dozorčím radám nemocnic. O svolání jednání požádaly opoziční strany. Nelíbí se jim, že krajští radní zúžili dozorčí rady ve čtyřech krajských nemocnicích a opozice v nich už své členy nemá. Krajskou koalici tvoří ČSSD, SPOZ a komunisté, v opozici jsou lidovci, STAN/TOP 09 a ODS.


Krajští radní snížili počet členů dozorčích rad z 12 na devět. Čtyři místa stejně jako dříve obsadili zaměstnanci nemocnice, jedno odborník na zdravotnictví, čtyři členy delegovaly strany ve vedení kraje. Dříve přitom opozice své zastoupení měla.

Hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPOZ) zodpovědný za zdravotnictví změny vysvětlil snížením nákladů a zvýšením akceschopnosti dozorčí rady. Usnášeníschopnost dozorčích rad byla totiž podle Nečase občas problematická. Opozice to považuje za porušení demokratických principů a znemožnění veřejné kontroly hospodaření nemocnic. Její zástupci chtějí na mimořádném zastupitelstvu slyšet, jakým způsobem mají plnit svou kontrolní roli.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?