Zástupkyně hlavního hygienika převzala jeho úkoly

16. 3. 2012 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Funkci stíhaného hlavního hygienika Michaela Víta, který musel jít na neplacené volno, převzala jeho zástupkyně Viera Šedivá. Od čtvrtka začala řídit sekci ochrany a podpory veřejného zdraví na ministerstvu zdravotnictví.


Vláda ve středu Víta poslala na neplacené volno, než skončí jeho policejní vyšetřování. Vít je podezřelý ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Pokud se jeho vina prokáže, hrozí mu až desetileté vězení.

„Pan hlavní hygienik se cítí nevinen a věří, že následující vyšetřování jeho nevinu prokáže,“ tlumočil dnešní Vítovo vyjádření mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

S převzetím agend nebyl podle něj žádný problém. Šedivá jako Vítova zástupkyně je o dění v oboru hygienické služby i připravovaných změnách zákonů informována. Vítovu „židli“ nepřevzala, sedí dál ve své kanceláři. Vrchní ředitelka pro ochranu veřejného zdraví a řízení hygienické služby ministerstva má v oboru pověst zodpovědné a cílevědomé odbornice.

Viera Šedivá se narodila v roce 1955 a je profesí lékařka. Promovala na lékařské fakultě hygienické, dnes třetí lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Má tři atestace. V oboru hygieny pracuje od roku 1981. Svou profesní kariéru začala jako řadová zaměstnankyně hygienické služby. Před nástupem na ministerstvo byla ředitelkou Zdravotního ústavu Praha.

Stejně jako hlavního hygienika i ji jmenovala do funkce zástupkyně vláda. Ministr jmenuje náměstka a jeho zástupkyni. K odvolání z těchto dvou funkcí tedy musí být shoda vlády a resortu.

O osudu Víta, kterého policie obvinila ze zneužití pravomocí a porušení povinností při správě cizího majetku, jednal ve středu ministr Leoš Heger (TOP 09) s premiérem Petrem Nečasem (ODS). K jeho odvolání vyzvala vládu opoziční ČSSD. Podle jejího předsedy Bohuslava Sobotky není v souladu s politickou kulturou, aby takto vysoký státní úředník vykonával svou funkci ve chvíli, kdy je policií obviněn.

Policie stíhá Víta kvůli údajnému zmanipulování zakázek na poradenství. Prý dal zakázku manželovi své podřízené z ministerstva zdravotnictví, bývalému poslanci Otakaru Vychodilovi. Policie začala hygienika prověřovat loni v září, v pondělí jej obvinila. Zatím vyčíslila škodu na dva miliony korun. Vít je hlavním hygienikem a náměstkem ministra zdravotnictví od března 2000.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?