Zástupkyně WHO: Riziko šíření viru zika v Evropě je velmi nízké

18. 3. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Riziko šíření viru zika v Evropě je nyní zatím extrémně nízké. S příchodem jara by se možnost přenosu mohla rozšířit. V evropském regionu je 12 zemí, kde se vyskytují dva druhy komárů, kteří nákazu mohou přenášet.


Na tiskové konferenci to řekla ředitelka české kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO) Alena Šteflová. V Česku se zatím objevily tři případy infekce, příznaky byly mírné.

Mezi 12 států evropského regionu, kde se objevily tyto dva druhy komárů - egyptský a tygrovaný, patří Chorvatsko, Řecko, Malta, portugalský ostrov Madeira, Černá Hora, Bosna a Hercegovina či Francie. Vyskytl se ale i v Německu, Švýcarsku, Rusku, Turecku a Izraeli. Sedm států už připravilo plány boje proti šíření viru a zbývající na nich pracují, uvedla Šteflová. Podle ní se riziko přenosu viru na jaře a v létě zvyšuje, komáři se totiž lépe množí v teplém klimatu.

Vir zika je znám několik desítek let. Do loňska se vyskytoval hlavně v oblasti Afriky a v Tichomoří. V minulém roce se nákaza rozšířila v Jižní Americe, kde se objevilo několik tisíc případů. Dosud výskyt infekce ohlásilo 52 zemí. „Bojujeme se živým organismem, který má stejně jako my pud sebezáchovy. Proto se mění, aby mohl přežít,“ uvedla Vilma Marešová z vedení odborné společnosti infekčního lékařství.

V Česku lékaři evidovali zatím tři případy. Dva pacienti si vir přivezli z Dominikánské republiky, jeden z Martiniku. Všichni měli jen lehké chřipkovité příznaky. Lékaři testy prováděli několika desítkám lidí, kontrola nákazu vyvrátila.

Vir se spojuje s případy narození dětí s malou hlavou a mozkem. Vztah ziky a mikrocefalie se zatím neprokázal, důkazů ale přibývá. WHO vyhlásila kvůli viru zika celosvětový stav nouze. Nemoc se podobá chřipce, lék na ni není. Vedle komárů se přenáší i pohlavním stykem. Opatrné by měly být podle expertů ženy, které jsou těhotné či chtějí mít potomka. Muži, kteří navštívili země Latinské Ameriky s velkým výskytem nákazy, by měli při sexu používat po návratu ochranu. Pokud se u nich neprojevily žádné příznaky, tak aspoň měsíc, pokud se příznaky choroby vyskytly, tak půl roku.

Lidé, kteří se vrátili z Latinské Ameriky, se také mohou nechat testovat. Vyšetření na množství protilátek vyjde zhruba na 2500 korun.

Podle Šteflové nyní WHO dokáže lépe než dřív na hrozbu nebezpečných nákaz reagovat a situaci rychleji řešit. Buduje se mezinárodní sbor zdravotníků, kteří by mohli v případě potřeby nastoupit a pomáhat. Vznikl rezervní finanční fond, z něhož je rychlý zásah možné hradit. Zvedla se také podpora vývoje očkovacích látek, nástrojů pro diagnostiku a léčebných prostředků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?