Zastupování v kauze Diag Human stálo stát loni přes osm milionů

16. 8. 2019 5:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Zastupování v kauze Diag Human stálo ministerstvo zdravotnictví loni přes osm milionů korun. Za první pololetí 2019 vyplatilo advokátní kanceláři Bělina & Partners AK s.r.o dalších téměř šest milionů korun. Ministerstvo částky zveřejnilo v seznamu poradců a advokátů s vyčíslením nákladů na svém webu. Firma Diag Human ve s Českem soudí kvůli zmařenému obchodu s krevní plasmou. Meziročně náklady na právníky a poradce vzrostly. Zatímco loni resort zaplatil za první pololetí 5,4 milionu korun, letos 7,3 milionu.


Společnost se s Českem soudí několik let ve více státech. "Od roku 2011 se společnost Diag Human snaží v zahraničí vykonat proti ČR neplatný rozhodčí nález z roku 2008. Pouze Lucembursko tento nález uznalo, zatímco soudy sedmi dalších států v Evropě a také soudy USA prohlásily nález za neplatný a nevykonatelný," uvedla dříve mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Podle ministerstva nebyly rozhodnutím soudu dotčeny žádné finanční prostředky.

Kauza už stála Česko kromě nákladů na právníky také více než tři miliony korun jako odměnu pro rozhodce. Se státem se kvůli ní soudil, definitivně mu byla potvrzená letos v červenci. Se státem se o vyplacení odměny soudí i další dva arbitři z kauzy.

Firma Diag Human se s Českem řadu let soudila kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. Stát od poloviny roku 2013 tvrdí, že arbitráž o miliardy korun definitivně vyhrál. Trojice rozhodců vydala usnesení, jímž arbitráž zastavila. Usnesení odůvodnila tak, že věc již byla rozhodnuta v roce 2002, kdy stát firmě vyplatil 326 milionů za poškození dobrého jména, takže všechna následující rozhodnutí ve věci nemají právní účinky.

V seznamu poradců pro letošní první pololetí figurují Štěpán Svačina, Tomáš Pala a Josef Vymazal. Svačina je předsedou České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Pala je poradcem ministra pro zahraniční spolupráci. Ve společnosti Govin Group se věnuje podpoře obchodu s asijských regionem. Vymazal je poradce pro oblast zdravotní péče, je členem správní rady VZP a primářem radiodiagnostického oddělení Nemocnice Na Homolce. V době, kdy ministerstvo hledalo nového ředitele nemocnice, byl pověřený jejím řízením. Dohromady jim ministerstvo v prvním pololetí vyplatilo 195.000 korun.

Mezi poradci ministra oproti loňskému roku chybí náměstek ředitele VZP David Šmehlík a Lenka Poliaková, která dříve pracovala na ministerstvu financí v oddělení zdravotnictví a veřejného pojištění. V současné době vede Odbor dohledu nad zdravotním pojištěním ministerstva zdravotnictví.

Ministerstvo letos zaplatilo také téměř 580.000 korun advokátní kanceláři Havel & Partners s.r.o za poradenství ve věcech veřejné podpory a necelých 440.000 korun za konzultační služby v souvislosti se Strategickým rámcem Zdraví 2030, který má na starosti náměstkyně Alena Šteflová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?