Žatec hledá zájemce o zadluženou městskou nemocnici

26. 11. 2009 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Žatečtí zastupitelé uvažují podle starosty Ericha Knoblaucha o možnosti pronajmout či prodat zadluženou městskou nemocnici. Zdravotnické zařízení provozuje obecně prospěšná společnost.


Je třeba změnit právní formu, která by umožnila vstup dalšího subjektu do společnosti s cílem personálního a finančního zajištění nemocnice, řekl ČTK starosta.

Město nebude mít podle něj v příštím roce i vzhledem ke globální krizi peníze na další financování nemocnice. „Je proto třeba přilákat investora, jemuž nemocnici pronajmeme, případně prodáme. Dvacetitisícové město nemůže nadále suplovat stát, žatecká nemocnice jako jediná v regionu s 80.000 obyvateli poskytuje komplexní péči,“ uvedl.

Nemocnice nebyla od převzetí městem v roce 1997 nikdy oddlužena, její kumulovaná ztráta je odhadována na 40 milionů korun. Problémy však dělá městu zejména provozní ztráta, každý měsíc nemocnice prodělává zhruba milion korun.

Zastupitelé rozhodli loni a začátkem letošní roku o poskytnutí dotace v celkové výši 23 milionů korun na proplacení faktur po splatnosti. Tento měsíc vyčlenili ke stejnému účelu dalších pět milionů korun, už však jako půjčku splatnou do 30. září 2010.

Je proto třeba přilákat investora, jemuž nemocnici pronajmeme, případně prodáme

Nyní je nemocnice podle starosty materiálně i personálně plně vybavena a zabezpečena, město do stavebních úprav a nákupu přístrojů postupně investovalo 260 milionů korun.

„Nepodařilo se však vyjednat se zdravotními pojišťovnami takové úhradové podmínky, aby se nemocnici podařilo ve výhledu tří až pěti let stabilizovat a provozovat bez ztrát. Problémem je právě systém úhrad ve zdravotnictví,“ doplnil.

Nemocnice se kromě finančních problémů potýkala i s nedostatkem lékařů, dočasně musela loni uzavřít gynekologii s porodnicí. Oddělení se podařilo znovu uvést do provozu. Ohroženo bylo kvůli nízkému počtu lékařů i dětské oddělení, i v tomto případě se nakonec kvalifikovaný personál našel. Přineslo to však výrazné navýšení platů, což finanční krizi nemocnice nadále prohlubuje.

Zdravotnické zařízení provozuje obecně prospěšná společnost Nemocnice Žatec. Kromě gynekologie s porodnicí a dětského oddělení má nemocnice ještě dvě lůžková oddělení, chirurgii a internu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?