Žatecká nemocnice má podporu obyvatel i krajských zastupitelů

19. 4. 2012 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Žatecká nemocnice má podporu místních i krajského zastupitelstva. Petici za zachování tamního dětského a gynekologicko-porodnického oddělení už podepsalo více než 9000 lidí.


Novinářům to řekl místostarosta Jan Novotný (ODS). Zachování všech čtyř současných oborů v nemocnici dnes vyjádřilo podporu i krajské zastupitelstvo.

Zastupitelstvo svým usnesením schváleným 35 ze 42 přítomných zastupitelů vyjádřilo podporu zachování žatecké nemocnice v současném rozsahu. Zastupitel a poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) navrhl jako součást schváleného usnesení i vytvoření pracovní skupiny, která se bude problémem zdravotní péče v kraji zabývat.

Jejími členy mají být krajští zastupitelé a zástupci krajem vlastněné akciové společnosti Krajská zdravotní, která spravuje pět největších nemocnic v kraji, ale ne žateckou. Skupina bude jednat i se zdravotními pojišťovnami. Například v Žatci VZP nechce od příštího roku obnovit smlouvy dětskému a gynekologicko-porodnickému oddělení.

Žatecká nemocnice je spádová pro 90.000 lidí. Město kromě podpory kraje spoléhá také na petici. „Do konce týdne by mělo být dosaženo hranice 10.000 podpisů,“ řekl místostarosta Novotný. Poté by ji měli senátoři z regionu, Alena Dernerová (Severočeši.cz) za Mostecko a Marcel Chládek (ČSSD) za Lounsko, předat předsedovi Senátu. Téma žatecké nemocnice by se pak mělo dostat na program některého z následujících jednání Senátu.

Zastupitelé také vyzvali senátory a poslance zvolené v Ústeckém kraji, aby žateckou nemocnici podpořili. Poslanec Jiří Paroubek (LEV 21) dnes ČTK informoval o odpovědi ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) na jeho interpelaci. Ministerstvo požaduje, aby každá porodnice dosáhla nejméně 500 porodů ročně, v Žatci v roce 2011 tuto podmínku splnili. „Při klesajícím trendu porodnosti v ČR lze důvodně očekávat, že této hranice při zachování stávajícího počtu porodnic nedosáhne,“ uvedl v odpovědi na interpelaci Heger.

Podle něj by při zrušení dětského a gynekologicko-porodnického oddělení v Žatci tuto péči bez problémů převzala okolní pracoviště v Kadani, Chomutově nebo Mostě vzdálených mezi 23 a 25 kilometry, tedy 25 minut jízdy autem. Ministr připomněl, že se tak stalo už v roce 2008, kdy byla žatecká porodnice uzavřená.

Ředitel krajské pobočky VZP Petr Veselský před dvěma týdny na jednání o nemocnici argumentoval klesající porodností i podporou odborných společností. „V tuto chvíli se postoj zdravotních pojišťoven k úpravě a redukci akutních lůžek nemění. Termín, ve kterém by měly nemocnice uzavřít dohody s pojišťovnami, je na konci června,“ citovala mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková ředitele krajské pobočky pojišťovny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?