Zateplení českolipské nemocnice sníží náklady na energii

11. 9. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba o čtvrtinu nižší náklady na energie a především větší komfort pro pacienty i zdravotnický personál by mělo přinést zateplení, kterým v minulých měsících prošla Nemocnice s poliklinikou v České Lípě.


Nákladný projekt za bezmála 126 milionů korun spolufinancoval Liberecký kraj, který poskytl téměř 73 milionů korun, dalších více než 33 milionů získala nemocnice z Operačního programu Životní prostředí. Novináře o tom informoval generální ředitel Jaroslav Kratochvíl.

Českolipská nemocnice je jednou ze dvou krajských nemocnic v Libereckém kraji. Slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není. Druhé největší zdrav0otnické zařízení v kraji má 475 lůžek, z toho 347 akutních, a zaměstnává 827 lidí. Hlavní budova a poliklinika byly postaveny v 80. letech minulého století a renovaci pláště včetně střechy už nutně potřebovaly. Okna netěsnila a některá se ani nedala otevřít, protože hrozilo, že vypadnou, z fasády odpadávaly kusy omítky.

Práce na zateplení začaly loni v červenci, stavba měla skončit až letos v říjnu. „Podařilo se ji ale zkrátit, pomohla nám teplá zima,“ poznamenal Kratochvíl. Stavělo se za plného provozu nemocnice. „Bylo to náročné, stavba narušovala provoz nemocnice hlukem, prašností, přesunem stavebních materiálů, a tohle všechno skloubit s péčí o pacienty nebylo jednoduché,“ řekl ČTK lékařský ředitel nemocnice Radek Havlas. Navzdory tomu dokázala podle něj nemocnice zajistit péči nasmlouvanou s pojišťovnami. „Díky tomu nebudeme kráceni na platbách,“ dodal Havlas.

Nemocnice je akciovou společností, jejímž jediným vlastníkem je Liberecký kraj. Vloni skončilo zdravotnické zařízení i kvůli změně úhradové vyhlášky ztrátou bezmála 45 milionů korun při celkovém obratu 615 milionů korun. Letos je už ale podle Kratochvíla nemocnice za první pololetí ve zhruba sedmimilionovém zisku a rok by měla zakončit v černých číslech. Zateplení nebylo loni jedinou investicí nemocnice - mimo jiné získala nový počítačový tomograf nebo angiolinku, která zlepšila péči o pacienty s nemocemi cév.

Do objektů českolipské nemocnice se v posledních 20 letech prakticky neinvestovalo, zateplení budov tak nebude posledním projektem. „Je nutné opravit rozvody vody, rozvody elektřiny a plynu, už o tom jednáme s nemocnicí. Máme k dispozici studie a hledáme možnosti, jak opravy financovat z nových operačních programů v příštím plánovacím období,“ řekla ČTK vedoucí krajského odboru zdravotnictví Alena Riegerová. Náklady na projekt se předběžně odhadují na 50 až sto milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?