Zavedení standardů polarizuje českou společnost

14. 6. 2011 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Otázka standardů a nadstandardů zdravotní péče rozděluje českou společnost – 47 % populace jejich stanovení vítá, 53 % je proti. V případě jejich zavedení by si 41 % lidí mělo zájem platit připojištění na krytí nadstandardní péče. Nejčastěji by si byli ochotni připlatit za kvalitnější umělý kloub a šetrnější operaci křečových žil nebo hemoroidů.


Vyplývá to z červnového průzkumu Zdravotní pojišťovny METAL-ALIANCE.

Česká veřejnost je rozdělena na dva tábory. Jeden s rozdělením zdravotní péče na standardní (hrazenou ze zdravotního pojištění) a nadstandardní (placenou pacientem) souhlasí, druhý je proti.

Nejvíce se proti takovému rozdělení staví lidé nad 60 let (63 % je proti) a lidé bez maturitního vzdělání (59 % je proti). Změnu systému by naopak nejvíce podpořili lidé v produktivním věku v kategorii 30-44 let (54 % je pro) a lidé s VŠ vzděláním (54 % je pro).

„Lidé by měli vědět, že rozdělením zdravotní péče na standardní a nadstandardní nedojde ke zhoršení dostupnosti a kvality zdravotní péče. V možnosti připlatit si za lepší péči vidíme naopak přínosy pro občany. Zdravotnická zařízení budou nucena si konkurovat, kromě jiného zvyšováním kvality, a celkově se celé zdravotnictví stane postupně více transparentní,“ vysvětluje za Zdravotní pojišťovnu METAL-ALIANCE její generální ředitel Vladimír Kothera.

S tématem hrazení nadstandardní péče je spojená i otázka zdravotního připojištění. V budoucnu by mělo zájem si jej sjednat celkem 41 % lidí. Zájem o placené připojištění, které by krylo nadstandardní péči, je závislý především na věku respondentů. Velký zájem o něj projevili zejména mladší lidé ve věku do 29 let, z nichž by si ho platilo 57 %. Naopak u lidí starších 60 let o placení připojištění projevilo zájem pouze 24 % respondentů.

„Přestože se hovoří o různých možnostech změny financování systému zdravotnictví, celospolečenská diskuse o zdravotním připojištění se ještě nerozběhla. Většina lidí proto na tuto variantu zatím není připravena,“ míní Vladimír Kothera.

ZP METAL-ALIANCE se v průzkumu rovněž ptala, za které konkrétní výkony či služby jsou lidé ochotni si připlatit, případně se na ně připojistit. V pomyslném žebříčku výkonů a služeb se umístil nejvýše kvalitnější umělý kloub, za který by si připlatilo (nebo by se na něj připojistilo) 78 % respondentů průzkumu.

Více než 60 % procent populace by příplatkem či pojištěním hradilo i šetrnější operaci křečových žil nebo hemoroidů, oční čočky a kvalitnější zubní výplň. Necelých 60 % respondentů by si připlatilo také za lázeňskou péči.

„Výsledky jsou podobné jako v případě amalgámových zubních výplní. Lidé nechtějí platit za to, co považují za standard, ale na kvalitnější péči jsou ochotni se finančně podílet, a tady je příležitost pro budoucnost,“ komentuje výsledek Vladimír Kothera.

V průzkumu se respondenti vyjadřovali i k některým specifickým nadstandardním službám, které nejsou součástí plánovaných reforem. Pokud by to bylo možné, nadpoloviční většina dotazovaných by si byla ochotna připlatit za zkrácení čekání na operaci (57 %) či výběr operatéra (51 %).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?