Zbytečné miliardy za léky? SÚKL se brání

7. 4. 2009 10:42
přidejte názor
Autor: Redakce
České zdravotnictví, podle odborníků dlouhodobě podfinancované, by mohlo ušetřit až dvě miliardy korun. Pokud by tedy Státní ústav pro kontrolu léčiv dodržel Zákon o veřejném zdravotním pojištění, který mu přikazuje, aby každý rok přezkoumal a opravil úhrady u všech léků. Až u 90 procent ji údajně neprovedl. SÚKL se ale brání tím, že neměl dostatek podkladů...


Podle zákonu musí Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) provést každoroční revizi u těch léků, za které pojišťovny zaplatí z veřejných peněz. Jenže podle informací serveru Aktuálně.cz to ústav neudělal.

„Je fakt, že SÚKL loni neprovedl revizi u devadesáti procent léků,“ potvrdila serveru Renata Horká z České asociace farmaceutických firem. Jedinými dvěma skupinami léků, kterými se podle ní SÚKL zabýval, byly léky na srdce a vysoký tlak a léky na psychiku.

Zdravotní péče se tak podle ní obrovsky prodraží. SÚKL se ale brání, prý mu chyběly podklady, aby mohl tuto revizi provést. „Je nutné vzít v potaz, že systém stanovení úhrad (platný od 1.1.2008) nedisponuje žádnými podklady z minulých let a i z tohoto důvodu je nezbytné připravit veškerá data, včetně návrhu hodnotící zprávy, ještě před zahájením správního řízení o stanovení výše a podmínek úhrady revidované skupiny ex offo,“ vysvětlovala pro Zdraví.Euro.cz mluvčí ústavu Veronika Petláková.

Nedostatek času

Nový systém stanovení výše a podmínek úhrad je podle ní zcela odlišný s tím předchozím. Je založen na důkazech o účinnosti a bezpečnosti, na cenových referenčních údajích z celé EU a dalších parametrech. Dodala, že SÚKL je v tomto směru velmi aktivní a i přesto, že neměl dostatek informací, provedl revizi u antihypertenziv a antipsychotik (celkově u 1000 kódů léčivých přípravků).

„Jak vyplynulo i ze společného setkání odborných společností, zdravotních pojišťoven a zástupců asociací farmaceutických společností pořádaného k problematice revize úhrad SÚKL v pondělí 6.4.2009, čas daný pro revizi úhrad a správní řízení, tedy 75 dní pro samostatné řízení nebo 165 dní pro společná řízení, nebere v potaz náročnost a rozsah dokládání odborných požadavků, bez nichž může docházet při stanovení výše a podmínek úhrady k nesprávnému nastavení úhradových vztahů mezi léčivými přípravky,“ dodala Petláková.

Hrazeno ze zdravotního pojištění je 8600 léčivých přípravků. U 1000 z nich ústav úhradu nestanovuje, jsou užívány v ústavní péči. Statistiky společnosti Infopharm dokládají, že Česko utratí čtvrtinu peněz z balíku na zdravotnictví právě za léky. V Německu je to zhruba 16 procent, v Británii asi 15 procent.

Co stanovuje zákon:
*§ 391
Pravidelná revize systému úhrad

(1) Ústav pravidelně hodnotí nejméně jedenkrát ročně soulad stanovené výše a podmínek úhrad léčivých přípravků a potravin pro zvláštní lékařské účely s tímto zákonem, a to zejména splnění očekávaných výsledků a důvodů farmakoterapie [§ 39f odst. 5 písm. f)], účelnost stanovení referenčních skupin, výše základní úhrady, podmínek úhrady, hodnocení klinické a nákladové efektivity a porovnání s původními cíli farmakoterapie.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?