Záchranáři měli perné vánoční svátky

2. 1. 2017 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravští záchranáři měli 700 výjezdů v Moravskoslezském kraji pak 1192


Za tři dny od toho Štědrého po dnešek vyjeli ke zhruba 700 případům, což je více než loni. Počet výjezdů je i nad průměrem běžných dnů v roce, řekla mluvčí záchranářů Barbora Zuchová. Většinou šlo o interní onemocnění či komplikace u chronicky nemocných, osmkrát byla důvodem výjezdů dopravní nehoda.

Těžká nehoda se stala v neděli na dálnici D2 u Brna, vážně zraněno bylo pět lidí. Nehoda dodávky s rumunskou poznávací značkou si vyžádala i jedno úmrtí. Tři zranění včetně jednoho dítěte jsou výsledkem dnešní nehody na tahu mezi Brnem a Znojmem.

„Hned na Štědrý den ráno jsme ošetřili dva popálené muže po požáru chaty. Oba utrpěli popáleniny na rukou. Dvě osoby jsme odvezli po nadýchání zplodin hoření po požáru vánočního stromečku v Brně - Kohoutovicích,“ uvedla Zuchová.

Záchranáři v Moravskoslezském kraji absolvovali o vánočních svátcích 1192 výjezdů. Ošetřili při nich 1059 pacientů, mezi nimiž převažovali starší lidé. Oproti jiným dnům byl počet událostí, které zdravotníci řešili, vyšší zhruba o 20 procent. Sdělil to mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Jedním z důvodů, proč je mezi ošetřenými tolik starých lidí, je podle něj to, že i vážněji nemocní bývají, pokud je to možné, z nemocnic a léčeben propuštěni na Vánoce domů. „Jejich zdravotní stav v době pobytu doma nezřídka opět zhorší a pacienti nebo jejich příbuzní volají záchrannou službu. Jsou to ponejvíce nemocní s oběhovými obtížemi, vysokým krevním tlakem, dušnostmi, kolapsy a podobně,“ uvedl mluvčí.

Mezi pacienty, k nimž vyjíždí záchranáři, je i řada lidí s epileptickými záchvaty, cukrovkou, ale i s psychiatrickými obtížemi. „Mezi obtížemi byl evidentní nárůst (denně okolo dvou desítek) nevolností se zvracením a kolikovité bolesti břicha,“ uvedl Humpl.

Záchranáři o svátcích zasahovali také u několika dopravních nehod. Při dvou nejvážnějších na Bruntálsku byli v Rýmařově i Krnově v neděli a pondělí zraněni pokaždé tři lidé.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?