Zdraví začnou zase chodit k lékaři na kus řeči

6. 1. 2015 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
S rozporuplnými pocity přijímají zdravotnická zařízení zrušení regulačních poplatků. Na jednu stranu nemají zatím obavy z poklesu příjmů a omezení zdravotní péče. Na stranu druhou očekávají příliv pacientů, kteří ve skutečnosti nebudou až tak nemocní.


Zdraví nemocní

Třeba Jiří Madar, ředitel Ústecké polikliniky, si myslí, že 30 korun nebylo pro pacienty zase tak zatěžující. „Mělo to opravdu regulační charakter. Mám obavy, že teď zase začnou ordinace navštěvovat lidé, kteří si chtějí jen popovídat a ve skutečnosti jim nic není,“ poznamenal Jiří Madar. Zároveň ujistil, že poliklinika nebude nijak omezovat zdravotní péči. „To, že regulační poplatky zrušili, neznamená, že o ty peníze přijdeme. Dostaneme je z jiného zdroje,“ vysvětlil.

Takové zkušenosti má třeba i ústecká lékařka, která si přála zůstat v anonymitě. „Pravda, nejhorší to bývalo v pondělí. Někteří důchodci sem chodili skutečně jen proto, že neměli s kým dát řeč. Zavedení poplatku poněkud jejich návštěvy omezilo, ale ne úplně. Někteří ke mně chodí zbytečně dodnes,“ popsala své zkušenosti.

Ruce si ovšem spokojeně nemnou ani pacienti. „Je sice fajn, že to nemusím platit, ale mám obavy, aby zase nebyl personál protivný kvůli návalům. Ne že by to dneska bylo o moc lepší. Ale stačí, jak jsou někteří doktoři milí už teď,“ kritizovala Ústečanka Veronika Rejžková.

Úhradová vyhláška

Z nedostatku peněz nemá obavy ani ředitel zdravotní péče Josef Liehne z Krajské zdravotní. Ta sdružuje pět nemocnic Ústeckého kraje. „Lékařskou péči omezovat určitě nebudeme. Zrušení poplatků avizují už dlouho a budou to kompenzovat.“

To ostatně potvrdila i mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. „Nemocnicím, lékařům a lékárnám bude tento výpadek kompenzován díky prosazenému zvýšení plateb za státního pojištěnce a skrze takzvanou úhradovou vyhlášku,“ uvedla.

Z toho, že by snad zdravotní pojišťovny nakonec nezaplatily, obavy nemocnice nemají. „Jsem přesvědčen, že si to nemohou dovolit. Je tak nastavena úhradová vyhláška. Vůbec proto neuvažuji o takové možnosti, ani o tom, co by to pro nemocnice v tomto případě znamenalo,“ dodal Liehne.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?