Zdravotně-preventivní pobyt naučí děti i rodiče zdravému stylu

14. 7. 2014 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba pět procent dětí v Česku je obézních a stále jich přibývá, stejně jako dětí s nadváhou. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) vychází z toho, že zásadní vliv na nárůst kilogramů u dětí a jejich špatnou kondici má rodina.


Připravila proto pilotní zdravotně-preventivní pobyt, na který dítě nebo děti bude doprovázet i jeden z rodičů. ČTK to řekl ředitel největší zaměstnanecké pojišťovny Jaromír Gajdáček.

„Nechceme přihlížet tomu, jak z malých tlouštíků rostou obézní a nemocní dospělí. Rozhodli jsme se zorganizovat zatím pilotní pobyt s názvem Stop nadváze vašeho dítěte,“ uvedl.

Podle obezitoložky Radky Jedličkové jen dvě procenta dětské obezity způsobuje nemoc. Většina dětí má podle ní problém s nadbytečnými kilogramy proto, že s kily navíc mají problém také jejich rodiče. „Dítě se učí životnímu stylu od svých rodičů, a pokud je nezdravý, nemá šanci se to naučit jinak,“ řekla ČTK.

Podle průzkumu má normální váhu v dospělosti jen 22 procent těch, kteří se potýkali s kily navíc v dětství. Celých 78 procent dětí s nadváhou a obezitou si nadbytečná kila nese do dospělosti.

„V rodinách narážíme na neochotu experimentovat. Změna v jídelníčku, která je spojena s rizikem ztráty pocitu nasycení, každého zneklidní. U dětí se to projeví rozladěním, ztrátou zájmu o cokoli jiného než jídlo, únavou, plačtivostí nebo i vztekem,“ doplnila psycholožka Marta Boučková.

Léčebně-preventivní pobyt pořádaný ZPMV se uskuteční od 6. do 20. září 2014 v Beskydech a je určen dětem od šesti do deseti let. „Nadváha je spojena především s nesprávnými stravovacími návyky a s tím, že v rodině není běžné se příliš hýbat. Chceme za těch 14 dnů dětem, ale především i rodičům, vštípit, jak se to dá změnit a proč je to dobré,“ uvedl ředitel.

Připomněl, že nadváha a obezita jsou spojeny s řadou závažných zdravotních rizik, jako jsou nemoci srdce a cév, cukrovka, vysoký krevní tlak, žlučníková onemocnění, ale i rakovina. Klienti ZPMV, kteří mají o pobyt zájem, najdou podrobnosti na webu pojišťovny.

Desatero předcházení nadváze a obezitě v dětství

1. Pravidelný pohyb
(Co se člověk naučí v dětství, používá celý život. Rodiče by měli dát poznat, jak je pohyb příjemný - později to jde hůř.)

2. Pravidelné stravování
(Nezapomínat na snídani, její vynechávání vede k tomu, že si při vyučování rychle doplňuje energii sušenkami a slazenými limonádami.)

3. Dostatek ovoce a zeleniny, alespoň třikrát denně
(Každý kousek ovoce, zeleniny nebo miska salátu se počítá jako jedna porce.)

4. Soustředit se na jídlo
(Provozování jiných činností při jídle - čtení, sledování televize - vede k tomu, že člověk toho sní víc, než potřebuje, protože tyto vjemy zakryjí pocit nasycení.)

5. Vyhýbat se reklamám na potraviny
(Sledování reklamy na potraviny bývá častým spouštěčem obezity.)

6. Pravidelný spánek
(Je pro zcela zásadní, jinak bude unavené, neodpočaté a energii bude získávat z okamžitých zdrojů, tedy jídla a pití.)

7. Dostatek mléčných výrobků
(Obsahují vápník, který je důležitý pro stavbu kostí.)

8. Nedržet redukční diety
(Je lépe se poradit s dětským lékařem, zvláště když je nutno kompletně změnit stravovací režim.)

9. Zapojit se musí celá rodina
(Pokud se podle rad lékaře bude stravovat jen a rodina se nepřidá, očekávaného efektu velice pravděpodobně dosaženo nebude.)

10. Omezit hry na počítači a sledování televize
(Na tyto činnosti by měl být stanoven týdenní časový limit, a ještě lépe je kompenzovat je aktivním pohybem.)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?