Zdravotní knížku na internetu nabízí kromě VZP i další pojišťovny

13. 10. 2011 9:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Takzvanou elektronickou zdravotní knížku v Česku nenabízí svým klientům jen všeobecná (VZP), ale také další zdravotní pojišťovny. Nevyužívají však systém IZIP. Vlastní projekt karet má zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, od příštího roku se k němu připojí pak průmyslová zdravotní pojišťovna. Oba projekty - knížky i karty - zahrnují podobné služby, náklady a počty uživatelů se liší. Vyplývá to z podkladů pojišťoven, které má ČTK k dispozici.


VZP začala s knížkami IZIP před deseti lety. Za tu dobu si je na internetu pořídilo 2,54 milionu pacientů a přístup k jejich informacím má 20.635 lékařů. Cena na jednoho klienta činí letos 33 korun.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) má své elektronické karty od roku 2009. Zatím si je založilo 110 tisíc jejích klientů, tedy víc než desetina klientů. Přístup má pak 1615 praktických lékařů či zdravotnických zařízení praktiků.

Cílem obou projektů je optimalizovat náklady a zabránit zbytečným výdajům, zamezit dvojitým vyšetřením či zbytečnému vydávání léků a také umožnit pacientům kontrolovat, zda vykázanou péči skutečně dostali. Do knížek IZIP se podle podkladů VZP zapisují údaje o diagnóze, vydaných lécích, laboratorních a ambulantních vyšetřeních, očkováních či pobytu v nemocnici. Takové údaje jsou i v systému „karet života“ pojišťovny vnitra.

„Neinspirovali jsme se IZIPem, ale německou zdravotní kartou Gesundheitskarte,“ řekla ČTK mluvčí ZPMV Hana Kadečková. Zdůraznila, že cílem elektronické karty není vedení kompletní zdravotní dokumentace klienta pojišťovny.

VZP za projekt knížek IZIP utratila za deset let 1,53 miliardy korun. Ředitel VZP Pavel Horák Hospodářským novinám řekl, že tato suma je bez daně z přidané hodnoty. S ní činí 1,83 miliardy. Zahrnuje ale nejen systém knížek, ale i elektronickou komunikaci pojišťovny, portál a další součásti.

Podle Kadečkové náklady na kartu ZPMV za dobu její existence nepřesáhly dva miliony korun. „Nejedná se totiž o žádnou speciální dodávku, pouze jsme v rámci našeho informačního systému zadali požadavek na doplnění software a také jsme uhradili náklady na zřízení možnosti zaslat informaci z karty klientovi formou SMS zprávy,“ uvedla mluvčí ZPMV. Úprava systému a nastavení posílání textových zpráv podle ní stálo asi 1,4 milion a náklady na marketing nedosáhly půl milionu.

Za provoz a rozvoj systému a za osobní účty pojištěnců karet IZIP platí VZP podle svého šéfa měsíčně 12,5 milionu korun, ročně tak na IZIP vydá 150 milionů. Pojišťovna vnitra provozní náklady nemá. „Neexistuje žádný externí správce ani dodavatel,“ podotkla Kadečková. Fungování karet mají podle ní na starosti zaměstnanci ZPMV.

Systém knížek IZIP se znovu dostal do médií, a to kvůli pochybnostem kolem vlastnictví. VZP má pět procent akcií, dalších 46 teď koupila. Zbývajících 49 procent patří neznámé švýcarské společnosti eHI eHealth International. Šéf pojišťovny navrhne, aby se odkoupil i tento podíl. Projekt i přes ostrou kritiku některých politiků v minulosti získal mezinárodní ocenění. Podle některých zahraničních expertů byl ve srovnání s podobnými záměry v cizině také levný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?