Zdravotní novinky 2017: Nová čísla účtů, vyšší zálohy, víc prevence

2. 1. 2017 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový rok s sebou přinese povinnost změnit číslo účtu pro platbu pojistného zdravotní pojišťovně.


Nový rok s sebou přinese povinnost změnit číslo účtu pro platbu pojistného zdravotní pojišťovně; řada živnostníků také bude muset upravit výši trvalého příkazu, protože se od ledna zvyšuje minimální měsíční záloha na 1 906 Kč. Splatnost první zálohy nového roku je jako vždy do 8. února. Nově se ale také rozšířil výčet základních preventivních vyšetření, které pojišťovny každému proplácejí.

„U praktického lékaře pro dospělé zdravotní pojišťovny všem lidem nově plně proplácejí vyšetření krevního cukru coby prevenci cukrovky nebo vyšetření ledvin. Dětští lékaři pak budou každé batole ve věku jednoho a půl roku vyšetřovat na případné poruchy autistického spektra,“ vysvětluje Mario Böhme, vedoucí obchodního odboru Oborové zdravotní pojišťovny.

Parlament v průběhu letošního roku přikázal všem zdravotní pojišťovnám zrušit své účty u komerčních bank a zavedl povinnost vést účty pouze u České národní banky. „Oborová zdravotní pojišťovna na rozdíl od většiny dalších pojišťoven bude nadále mít jen jedno číslo účtu pro všechny platby; o změně už jsme všechny své klienty informovali. Úprava se týká všech – živnostníků, firem i osob bez zdanitelných příjmů,“ vysvětluje Böhme. Nové číslo pro platbu Oborové zdravotní pojišťovně je 207 010 1041 / 0710.
S ohledem na růst průměrné mzdy i minimální mzdy od nového roku vzrostou minimální zálohy osob samostatně výdělečně činných i osob bez zdanitelných příjmů. Živnostníci tak budou od ledna platit nejméně 1 906 Kč, lidé bez příjmů, za které ale pojištění neplatí stát, budou odvádět 1 485 Kč.

OZP

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?