Zdravotní pojištění cizinců upraví zákon

16. 7. 2014 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Každý cizinec, který chce v ČR zůstat dlouhodobě, musí mít samo sebou zdravotní pojistku. Jenže rodinní příslušníci zaměstnanců či podnikatelé pocházející ze zemí mimo EU u nás zůstávají odkázáni na soukromé pojištění, které často nepokrývá všechnu péči.


Změnit to chtějí poslanci ČSSD, kteří navrhli zákon, jenž by měl jasně říci, na co mají cizinci nárok. Zatím to ale vypadá, že návrh ke zlepšení nepovede – alespoň to tvrdí někteří odborníci.

„Návrh nahrává pojišťovnám a málo chrání pojištěnce. Také vůbec neřeší jeden z velkých problémů, a to nepojistitelné cizince, tedy předčasně narozené a děti s vrozenou vadou, které budou dále nepojištěné, protože jsou pro pojišťovny příliš nákladné. Pozitivní je, že rozsah péče je stejný jako ve veřejném zdravotním pojištění, ale možnost vypovědění smlouvy u nákladných a nemocných pojištěnců to velmi zpochybňuje,“ míní Helena Hnilicová z Ústavu veřejného zdravotnictví a medicínského práva 1. LF UK.

V zákoně navíc stojí, že prvních pět let musí být roční pojistné alespoň 25 tisíc korun. To je podle Hnilicové nemyslitelné.

„Stát nemá v žádném případě v zákoně řešit finanční stabilitu soukromých subjektů! Pojišťovny přece mohou stanovit pojistné, jak uváží vzhledem k rizikům (povinná zdravotní prohlídka atd.). Pojišťovny zvažují, zda se jim pojištění vyplatí. Stanovit povinnou výši pojistného je téměř skandální – zcela to popírá deklarovanou soutěž mezi soukromými subjekty, která má být podstatou podnikání,“ nechápe Helena Hnilicová.

Podobně se na věc dívá kancelář ombudsmanky. „Dnes jsou výluky z pojištění ve smluvních podmínkách. Tato právní norma ale výluky povyšuje na právo,“ říká šéf kanceláře Pavel Pořízek.

Pojišťovny jsou pro

Naopak pojišťovny ale návrh považují za krok vpřed.

„Dle našeho názoru je návrh zákona velmi kvalitní úpravou, která po dlouhých letech konečně přináší řešení postavení cizinců ze třetích zemí ve vztahu ke zdravotnímu pojištění bez toho, aby zatížila veřejné zdravotní pojištění. Jedná se o samostatný zákon s odkazem na ostatní zákony. Tato problematika si samostatný zákon rozhodně zaslouží a je nedůstojné, aby byla jakýmsi přívažkem v zákonu o pobytu cizinců. Zákon také zásadně upravuje rozsah zdravotní péče cizinců, odstraňuje výluky a jiná omezení s výjimkou limitu na jednu pojistnou událost, což je v souladu s požadavky EU. Stanovuje navíc, kdo a za jakých podmínek může pojištění nabízet, a přináší do segmentu potřebnou regulaci,“ uvádí Zdeněk Fekar, mediální zástupce Pojišťovny VZP.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?