Zdravotní pojištění v Obamově systému si upsalo 7,1 milionu lidí

2. 4. 2014 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Ke zdravotnímu pojištění v novém systému ve Spojených státech se do konce prvního období přihlašování registrovalo 7,1 milionů Američanů, tedy tolik, kolik vláda původně očekávala. Oznámil to prezident Barack Obama a označil to za úspěch svého kontroverzního plánu. Komentátoři ale poukazují na to, že vládní údaje jsou zřejmě nadhodnocené a že těch, kdo díky novému systému získali pojištění, je podle všeho jen velmi málo.


Obama v Růžové zahradě Bílého domu řekl, že jeho reforma zdravotnictví i přes chaotický začátek dosahuje svých cílů. Připustil, že zákon zvaný všeobecně Obamacare není dokonalý, ale funguje. „Zákon o dostupné zdravotní péči je tady a zůstane,“ prohlásil Obama podle agentury Reuters s narážkou na snahy opozičních republikánů reformu zrušit.

V pondělí skončilo šestiměsíční období, kdy se mohli do nového systému pojištění Američané hlásit přes internetové „burzy“. Na podzim, kdy nabíhání systému nadlouho hatila jeho katastrofální technická nepřipravenost, se zdálo, že cíl získat do něj sedm milionů lidí se nepodaří splnit.

Většinu těch, kdo se přihlásili do systému, ale podle pozorovatelů tvoří jednak lidé hlásící se do bezplatného systému pro chudé Medicaid a pak hlavně ti, jimž nový systém navzdory Obamovu ujišťování automaticky zrušil jejich dosavadní individuální pojištění. Těch bylo podle časopisu Forbes kolem pěti milionů. Řada z nich musí nyní platit mnohem vyšší sazby pojistného a často mají i horší nabídku služeb než dříve, což dál zesiluje nespokojenost Američanů s Obamovým systémem. Nejnovější průzkum agentury AP ukázal, že Obamacare schvaluje jen 26 procent dotázaných.

Obama svůj nejdůležitější zákon prosadil s cílem podstatně snížit počty nepojištěných. Podle výzkumu společnosti McKinsey & Co ale mezi těmi, kdo se do nového systému přihlásili, je asi jen 27 procent dosud nepojištěných. Z nich navíc přes polovina své první pojistné nezaplatila, takže vlastně ani žádné pojištění nemají. Znamenalo by to, že z téměř 50 milionů nepojištěných Američanů by Obamův systém pojistil necelý milion, tedy ani ne dvě procenta.

Podle komentátora listu Washington Post navíc oficiální údaje o počtu přihlášených do systému zahrnují neznámý, ale potenciálně vysoký počet dvojitých či vícenásobných registrací; je to důsledek technických poruch systému během celého trvání půlroční lhůty pro registraci. „Nikdo neví, kolik duplikátních přihlášek v tom je, a Bilý dům to odmítá říct,“ napsal komentátor list Ed Rogers.

Obamova reforma zdravotního pojištění vedla od podzimu k prudkému propadu prezidentovy popularity, zvláště po odhalení nepravd, které jeho vláda a on sám kolem Obamacare šířili. Podle posledního průzkumu AP z minulého týdne Obamovo působení ve funkci neschvaluje 59 procent respondentů, což je dosavadní maximum. Před listopadovými volbami do Kongresu se kvůli tomu od Obamy a jeho nepopulární Obamacare distancují i někteří demokratičtí zákonodárci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?