Zdravotní pojišťovny budou mít u ČNB jen účty s pojištěním

1. 4. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny budou muset převést do České národní banky jen ty bankovní účty, na nichž jsou peníze ze zdravotního pojištění. Peníze z komerčních činností budou mít nadále na účtech u komerčních bank.


U centrální banky bude muset mít účty i Správa železniční dopravní cesty. Počítá s tím novela rozpočtových pravidel, kterou dnes doporučil Senátu schválit jeho hospodářský výbor.

Novela rozšiřuje okruh peněz, které musí mít v rámci státní pokladny kraje, obce, jejich dobrovolné svazky, regionální rady, vysoké školy a veřejné výzkumné instituce. Podřízením účtů dalších institucí státní pokladně chce vláda zejména zmírnit růst státního dluhu a také snížit výdaje na úroky.

Nyní spadají pod státní pokladnu například peníze na výdajových a příjmových účtech státního rozpočtu, účtech pro spravování daňových příjmů, účty rezervních fondů organizačních složek státu, státních fondů nebo účty měst a krajů k příjmu dotací.

Vláda původně navrhovala, aby zdravotní pojišťovny převedly k ČNB všechny účty. Poslanci ale vyhověli námitkám pojišťoven, které by vládní verze mohla připravit o část peněz ve fondu prevence, tvořeného mimo jiné úroky na bankovních vkladech. Tyto úroky v případě Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra tvoří zhruba třetinu fondu prevence.

Novela také umožní ministerstvu financí přijímat úvěry od mezinárodních finančních institucí bez potřeby samostatného zákona.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?