Zdravotní pojišťovny loni měly ztrátu 6,5 miliardy korun

30. 9. 2010 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny loni hospodařily s deficitem 6,5 miliardy korun. Závěrečný účet výběru a výdajů zdravotního pojištění, se kterým se seznámila vláda, podle premiéru Petra Nečase ukazuje na nezbytnost reformy zdravotnictví.


Nečas na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že celkové příjmy zdravotních pojišťoven loni dosáhly zhruba 212 miliard korun. Výdaje byly 219 miliard korun. V porovnání s kladným výsledkem v roce 2008, se hospodaření pojišťoven loni propadlo o 17 miliard korun.

Veřejné zdravotní pojištění zajišťuje Všeobecná zdravotní pojišťovna a osm zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven. Vláda chce sloučit Vojenskou zdravotní pojišťovnu a Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra.

Letos by mělo do systému plynout 213,6 miliardy korun, výdaje by měly být 222,63 miliardy. Nedávná zpráva ministerstva financí konstatuje, že finanční stabilita jednotlivých zdravotních pojišťoven je velmi rozdílná. „Finanční problémy v závěru roku 2010 jsou signalizovány u Všeobecné zdravotní pojišťovny a Vojenské zdravotní pojišťovny,“ píše se v ní.

Příští rok má být podle ministerstva financí schodek zdravotního pojištění nižší než letos. Do systému by mělo plynout zhruba 216,85 miliardy korun, výdaje se očekávají 225,1 miliardy korun. Předpokládaný schodek 8,25 miliardy korun by byl asi o 0,8 miliardy nižší, než se odhaduje pro letošek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?