Zdravotní pojišťovny: Peníze na kvalitní péči v roce 2010 budou

4. 12. 2009 8:58
přidejte názor
Autor: Redakce
I když příjmy zdravotních pojišťoven v krizi klesají, peníze na kvalitní a dostupnou zdravotní péči v příštím roce budou.


Pacienti se nemusejí obávat, že by čekali déle na ošetření nebo jim lékař napsal méně léků, sdělil ČTK prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich v reakci na úterní prohlášení prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka, že kvůli nedostatku peněz od pojišťoven budou lékaři nuceni omezit péči.

„Svaz důrazně odmítá snahy části odborné lékařské veřejnosti prezentované ČLK vystrašit občany úvahami, že v příštím roce nedostanou kvalitní péči, pokud pojišťovny nenavýší úhrady,“ uvedl Friedrich.

Stejné varování jako ČLK však vydala i Asociace českých a moravských nemocnic. Žádá zásah vlády. Kritiku vznesly také kraje.

Hejtmani se už dohodli s premiérem Janem Fischerem a ministryní zdravotnictví Danou Juráskovou, že v pondělí předloží ministerstvu písemné výhrady k návrhu úhradové vyhlášky. Kubek ministryni vytkl, že dala návrh vyhlášky vládě, aniž se k ní mohla zdravotnická veřejnost vyjádřit.

Ministerstvo má vydat do konce roku úhradovou vyhlášku, protože lékaři ani nemocnice se v dohodovacím řízení na cenách péče pro příští rok neshodli.

Navržená norma zavádí limity, péči nad tento limit pojišťovny nezaplatí. Lékaři tak podle Kubka buď budou odmítat pacienty, nebo budou léčit a náklady ponesou ze svého.

Podle Friedricha sice příjmy pojišťoven vlivem krize klesají, za léčení však platí stále víc. „Po pečlivé analýze konstatujeme, že příjmy za rok 2009 jsou za celý systém veřejného zdravotního pojištění odhadovány v porovnání s rokem 2008 na zhruba 98 procent, naopak úhrady lékařům a zdravotnickým zařízením stouply letos o více než 12 procent,“ uvedl.

První náměstek ministryně Marek Šnajdr ČTK řekl, že peníze, které mají lékaři a nemocnice podle připravované vyhlášky dostat, budou na péči stačit. Uvedl, že výše úhrad stoupla letos v průměru o osm procent, loni o sedm procent.

„Drtivá většina zdravotnických zařízení dostane stejný objem peněz i stejné podmínky úhrady jako letos. Bude tedy moci léčit stejné množství pacientů ve stejné kvalitě,“ prohlásil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?