Zdravotní pojišťovny vydávají víc, než vyberou, rezervy dojdou

21. 10. 2009 9:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny podle náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra vydávají za léčbu víc peněz, než kolik vybírají na zdravotním pojištění. Rezervy jim podle ministerstva zdravotnictví dojdou příští rok.


Na rok 2011 je proto třeba systém změnit, protože jinak by přestal fungovat, řekl Šnajdr na zdravotnických veletrzích v Brně.

Podle Šnajdra letos zdravotní pojišťovny kvůli krizi vyberou asi o 13 miliard korun méně, než si naplánovaly.

„Výběr pojistného je každý měsíc horší a horší a pro příští rok není žádný důvod se domnívat, že to bude lepší,“ řekl.

Podle něj je proto optimistický předpoklad, že příští rok vydají pojišťovny za zdravotní péči stejně peněz jako letos. Letošní objem úhrad náměstek označil za nadstandardní.

Šnajdr se domnívá, že poskytování zdravotní péče bude kvůli nedostatku peněz třeba změnit legislativními úpravami.

„Říkám to dopředu, protože víte, že to vyžaduje jistou politickou odvahu,“ uvedl. Podle něj se jinak budou muset začít chovat i samy pojišťovny.

Na místě prý je, aby péči začaly poptávat prostřednictvím obdoby výběrových řízení. Nutností podle něj bude také koncentrace náročné péče i diagnostiky do center.

Nesmíme způsobit to, že se systém dostane do dluhů

Náklady zdravotních pojišťoven na zdravotní péči stouply za posledních pět let téměř o čtvrtinu, ze zhruba 156 miliard korun na téměř 194 miliard korun, uvedl Ústav zdravotnických informací a statistiky.

Mantinely na příští rok určí ministerstvo zdravotnictví, které v těchto dnech připravuje takzvanou úhradovou vyhlášku.

Podle Šnajdra se resort bude snažit nepoškodit v dokumentu zdravotnické skupiny, které se na financování péče pro příští rok dohodly, a to jsou stomatologové, gynekologové a záchranáři.

„A hlavně nesmíme způsobit to, že se systém dostane do dluhů,“ řekl náměstek. Podle něj dopady takové situace známe z nedávné minulosti - pojišťovny nemocnicím ani lékařům neplatily včas, a ti se dostávali do platební neschopnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?