Zdravotní pojišťovny začaly zvát na screening rakoviny

15. 1. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny začaly rozesílat v celonárodní screeningové akci zvací dopisy na vyšetření rakoviny prsu, děložního hrdla a tlustého střeva a konečníku. Do 15. ledna dostane pozvánku přes 150.000 lidí, kterých se prevence týká a nechodí na ni. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová. Nejvíc dopisů, téměř 100.000, rozesílá Všeobecná zdravotní pojišťovna.


Pozvánky budou rozesílány v měsíčních intervalech, a to vždy hlavně těm pojištěncům, kteří mají v daném měsíci narozeniny. Dopis za leden už velká část pojištěnců podle Plívové má, některé pojišťovny je začaly rozesílat hned po Novém roce. Zvací dopis obdrží 1,85 milionů lidí pojištěných u některé ze sedmi českých zdravotních pojišťoven. Pokud na vyšetření nepřijdou, dostanou dopis znovu. Celkem tak může být při opakovaném zvaní rozesláno až 3,5 milionu dopisů.

ČR má tři screeningové programy, účast na nich je dobrovolná, chodí tedy méně lidí, než by bylo pro včasný záchyt onemocnění potřeba. Ročně je v ČR zjištěno 6500 případů rakoviny prsu, 10.000 případů rakoviny tlustého střeva či konečníku a 1100 případů rakoviny čípku. Screening vyhlídky nemocných zlepší, když se nádor zjistí včas, až 95 procent lidí se vrátí po léčbě do běžného života.

Společný projekt zdravotních pojišťoven a ministerstva zdravotnictví by podle Plívové měl vedle zvýšení účasti na screeningu zvýšit také zájem obyvatel o prevenci rakoviny obecně a podpořit aktivní přístup občanů k vlastnímu zdraví. Součástí proto je i celorepubliková informační kampaň.

Pozvánku na vyšetření rakoviny prsu dostanou ženy od 45 do 70 let a rakoviny děložního hrdla od 25 do 70 let a na vyšetření rakoviny tlustého střeva a konečníku muži i ženy od 50 do 70 let. Dopis je adresován těm, kdo na prevenci nechodí, očekávat ho mohou od ledna 2014 do června 2015.

S dopisem se klient objedná ke svému praktickému lékaři, ženy se mohou objednat také u gynekologa. Lékař pak buď sám provede vyšetření, nebo vypíše žádanku na vyšetření ve specializovaném centru, kam se klient objedná. Preventivní vyšetření je bezplatné, hradí je zdravotní pojišťovny. Klienti nehradí ani třicetikorunový regulační poplatek.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?