Zdravotní pojišťovny začnou zvát pojištěnce na screeningy rakoviny

13. 2. 2013 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Telefonicky začala v těchto dnech zvát na mamografické vyšetření Česká průmyslová zdravotní pojišťovna ženy, které jsou u ní pojištěny a na prevenci nechodí, řekla ČTK mluvčí Elenka Mazurová. Třetí největší pojišťovna osloví v první fázi 5000 žen, začala v Praze a na Nymbursku. Cílem je zvýšit počty žen zapojených do prevence. Česko má screening rakoviny prsu od roku 2002, vyšetřením prošla polovina žen. Cílené zvaní by mohlo zvýšit počty vyšetřených až o 20 procent.


Zdravotní pojišťovny v ČR hradí tři plošné screeningy rakoviny - prsu, čípku děložního a tlustého střeva a konečníku. Ministerstvo zdravotnictví chce od léta spustit projekt cíleného zvaní, zapojí se do něj všechny zdravotní pojišťovny. Zhruba čtyři miliony lidí dostanou od své pojišťovny dopis s pozvánkou na preventivní vyšetření. Ministerstvo získalo na projekt evropské peníze, pojišťovnám uhradí poštovné.

Mluvčí druhé největší Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková ČTK řekla, že dopis dostanou lidé, kteří nebyli na některém ze tří screeningů. Někomu se tak může stát, že dostane pozvánku na všechny tři. Ministerstvo dohodlo se sdruženími praktiků a gynekologů, že budou prohlídky koordinovat. V dopise tedy bude doporučení, aby se klient domluvil se svým praktikem, ženy také s gynekologem.

Zvaní dopisem ověřovaly pojišťovny už dřív, nesly tehdy všechny náklady. Většina lidí prý na dopis nereagovala, zacílení bylo menší, než pojišťovny očekávaly. I tak se v pilotním projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) v roce 2007 podařilo zachránit nejméně 500 žen, u nichž se včas odhalil počínající nádor prsu. Dalších 350 mělo nádor větší. VZP oslovila tehdy 600 000 žen, na vyšetření přišlo přes 105 000.

V dalším projektu v roce 2008 oslovila VZP přes 350.000 žen s výzvou, aby chodily pravidelně ke gynekologovi. Cytologické vyšetření umožní odhalit počínající rakovinu čípku. Ve stejném roce zvala vybrané klienty na preventivní kolonoskopii Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance, na toto vyšetření posílala VZP pozvánky v roce 2009.

Ročně je v ČR zjištěno přes 6000 případů rakoviny prsu, přes 8000 případů rakoviny tlustého střeva a konečníku a kolem 1000 případů rakoviny čípku. Zatím jen proti rakovině čípku se dá chránit očkováním.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?