Zdravotní poplatky beze změn, sněmovna žádnou úpravu neschválila

15. 9. 2009 8:39
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní poplatky zůstanou zachovány v současné podobě. Poslanci neschválili ani jejich zrušení či omezení, ani změny navržené Senátem. Levice navrhovala zrušení regulačních poplatků, respektive jejich částečné omezení, Senát zachování poplatků výměnou za očkování proti pneumokoku zdarma...


Pro zrušení nebo omezení poplatků hlasovali poslanci ČSSD, KSČM a nezařazené poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová (zvoleny za SZ). Dohromady dali ale pouze 99 hlasů. Dva hlasy jim tak k přehlasování Senátu a prosazení novely chyběly. Naopak proti byli poslanci ODS, KDU-ČSL a zelených.

ODS se ale zase nepodařilo prosadit změny navržené Senátem. Mezi nimi bylo očkování proti pneumokoku zdarma a roční snížení cen léčiv o pět procent, což mělo zdravotním pojišťovnám i pacientům ušetřit 2,5 miliardy korun. Návrh totiž získal podporu pouze občanskodemokratických poslanců.

Lidovcům se na senátních změnách nelíbilo především snížení maximálních cen léčiv a snížení úhrad ze zdravotního pojištění. To by podle lidovce Ludvíka Hovorky mělo za následek zvýšení doplatků pro pacienty. Kritizoval také to, že v současnosti nefunguje systém povinného očkování. „Nejsme proti zavedení očkování proti pneumokokům, ale myslíme, že nejprve by měl fungovat systém běžného očkování,“ řekl Hovorka. Doplnil, že k poplatkům by se sněmovna měla vrátit po volbách.

Na to reagoval stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) s tím, že rodinám by se mělo od poplatků ulevit co nejdříve, zvláště když není jasné, kdy vlastně volby budou. „Zkusme se nad kompromisem zamyslet a lidem ulevit,“ nabádal poslance.

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková poslance během jednání varovala před rušením poplatků: „Pokud se rozhodnete úplně zrušit regulační poplatky, tak zrušíte i ochranný limit, který je od dubna nastaven na 2500 korun. Ten prokazatelně funguje, vrátili jsme devět milionů korun 18.000 pojištěncům a do konce roku očekáváme, že limit překročí 100.000 pojištěnců,“ prohlásila ministryně.

Rath novinářům po hlasování řekl, že ho překvapil Hovorkův postoj, sociální demokracie prý na jeho hlas spoléhala a do poslední chvíle ho přesvědčovala. Hovorka přitom již dlouho před hlasováním opakoval, že se mu nelíbí plán ČSSD na výrazné okleštění poplatků.

Podle Ratha sociální demokracie dneškem vyčerpala své pokusy omezit nebo zrušit poplatky v tomto volebním období. „To definitivní rozuzlení, na to si musíme počkat až po volbách, jak rozhodne veřejnost,“ řekl Rath. Současně vyzval ministryni zdravotnictví, aby zajistila bezplatné očkování proti pneumokokovi vyhláškou. Podle něj není nutné přijímat kvůli tomu speciální zákon.

„Sněmovna si zachovala zdravý rozum, opozici se nepodařilo zajistit dostatečný počet hlasů. Regulační poplatky mají jasný efekt a obrovský přínos do českého zdravotnictví,“ podotkl zdravotnický expert občanských demokratů Boris Šťastný.

Sněmovna dnes rozhodovala o dvou novelách, které měly změnit systém poplatků. První, z dílny poslanců KSČM navrhoval úplné zrušení, druhý navržený Moravskoslezským krajem částečné omezení pro děti a mladé do 19 let, důchodce, sociálně

slabé a dárce krve a kostní dřeně. Oba návrhy uspěly na jaře ve sněmovně, senátoři je ale vrátili s pozměňovacími návrhy.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?