Zdravotní sestry by se mohly vzdělávat na pobočce ZČÚ v Chebu

13. 3. 2017 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V Chebu by mohla vzniknout pobočka Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity. Na ní by si mohly doplnit vzdělání sestry, které nutně potřebují nemocnice v Karlovarském kraji.


Podle děkana ekonomické fakulty ZČU a zastupitele Chebu Miroslava Plevného (ALTERNATIVA), který jednání zprostředkoval, by mohl vzniknout funkční model spolupráce školy a nemocnic, řekl. „Dejme tomu čerství maturanti by nastoupili jako zdravotničtí asistenti do nemocnic v kraji a s těmito zařízeními by fakulta uzavřela dohodu, že by tam vykonávali praxi jako zaměstnanci, ale zároveň podle podmínek, který vyžaduje studijní plán, to znamená na různých odděleních,“ uvedl Plevný.

Náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Jan Bureš (ODS) řekl, že kraj jedná s ústeckou Univerzitou J. E. Purkyně o spolupráci, která by přivedla do kraje studenty z této školy, výhodná by ovšem byla i pobočka ZČÚ přímo v kraji. „Jsme ale teprve na počátku jednání a nevíme, jaké požadavky a podmínky bude ZČÚ mít,“ uvedl Bureš. Podle něj je ale každá šance získat nebo udržet sestry v kraji dobrá.

Zdravotní sestry zatím musí studovat mimo kraj a často se pak nevracejí. V nemocnicích v kraji, krajských i soukromých, tak začíná být už kritický nedostatek sester. Často musí sloužit desítky hodin přesčasů. I proto například sestry interního oddělení chebské nemocnice pohrozily hromadnou výpovědí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?