Zdravotní sestry karlovarské nemocnice se chystají stávkovat

20. 2. 2010 9:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba 250 zdravotních sester karlovarské nemocnice se chystá v příštím týdnu stávkovat. Důvodem je především snaha udržet si mzdy minimálně na současné úrovni. Protesty se ale nemají nikterak dotknout pacientů.


„Zdravotních sester se hlavně dotýká to, že se jim mají meziročně snižovat mzdy,“ uvedla jedna z organizátorek protestů, vrchní sestra neurologie Danuše Klecanová.

Výhrady i k odvolání členů managementu

„Ve středu se v poledne sejdeme před generálním ředitelstvím Karlovarské krajské nemocnice (KKN), a. s., a tam všechny naše požadavky předneseme,“ uvedla s tím, že sestrám se rovněž nelíbí odvolávání některých členů managementu nemocnice v posledních týdnech.
„Bez udání důvodu museli odejít ze svých funkcí ve vedení nemocnice lidi, o kterých víme, že byli na svém místě. Odvoláni byli jenom proto, že měli jiné názory na vedení nemocnice a viděli dobře do karet,“ řekla Klecanová. „Protest se nikterak nedotkne poskytování zdravotnické péče, protože na setkání přijdou jen ty zdravotní sestry, které nebudou ve službě,“ dodala Klecanová s tím, že petici na podporu zmiňovaných podmínek podepsalo v uplynulém týdnu kolem 250 zdravotních sester.
Karlovarský krajský radní pro zdravotnictví Václav Larva (ČSSD) se plánovaným protestům zdravotních sester podivoval. „Nevím, proč jdou do symbolické protestní akce, když kolektivní vyjednávání ještě neskončilo. Nikdo neřekl, že se jim budou platy snižovat. Já budu bojovat za to, aby se tak nestalo. Nevidím důvod protestovat,“ dodal. O protestech v pátek odpoledne generální ředitel KKN Jiří Fojtík nic nevěděl. „Zdravotní sestry si musí uvědomit, že odvolaní členové vedení nemocnice byli do funkcí dočasně pověřeni, stejně jako například já,“ uvedl.
„Nejsem si vědom, že by v tomto státě jmenování manažerů bylo na vůli zaměstnanců,“ odmítl protesty Larva. „Součástí KKN jsou i zdravotní sestry sokolovské a chebské nemocnice a ty mohou mít jiný názor,“ dodal.

Za vším prý je skupina lékařů

Protestní akci zdravotních sester neorganizují jejich odbory, ale podporuje je Lékařský odborový klub (LOK). „Zdravotní sestry podporujeme v jejich protestních akcích,“ uvedl šéf LOK v karlovarské nemocnici Peter Igaz.
Podle Larvy za vším stojí skupina pěti šesti lékařů. „Bezdůvodně si osobují, že mají vždy pravdu a jsou vždy čistí. Já však vím, že to není v každém případě pravda,“ podotkl.
Zdravotní sestry jsou připraveny své protesty opakovat, pokud vedení kraje a KKN nepřistoupí na jejich požadavky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?