Zdravotní ústavy a hygienické stanice čeká opět propouštění

8. 1. 2010 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Zeštíhlování sítě zdravotních ústavů a propouštění zaměstnanců hygienických stanic bude pokračovat i v tomto roce. Rozsah jejich činnosti by se neměl změnit, nepoleví prý ani zdravotnická prevence.


Jde o zefektivnění práce, tvrdí ministerstvo zdravotnictví. K dubnu skončí pobočky zdravotních ústavů v Trutnově, Hodoníně a dalších městech, o práci přijdou desítky lidí. Od roku 2006 musela ze zdravotních ústavů odejít už asi tisícovka zaměstnanců.

Se zeštíhlením počítá i rozpočet Státního zdravotního ústavu (SZÚ) na tento rok. Objem peněz pro ústav se sníží o pětinu, tedy o zhruba 50 milionů korun. Příspěvek zřizovatele na letošní rok činí 214 milionů korun, řekl ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Při změně struktury se podle ministerstva dosud podařilo ušetřit 600 milionů korun ročně. Cílem prý je zefektivnit práci a do budoucna zajistit, aby síť byla zcela nezávislá na dotacích.

Změny dlouhodobě kritizuje poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka. Podle něj ministerstvo ruší fungující síť primární prevence. Zdravotní výbor sněmovny si na Hovorkův popud ke konci loňského roku vyžádal od ministerstva analýzu dopadů rušení sítě krajských hygienických stanic (KHS) a zdravotních ústavů (ZÚ).

Z materiálu, který ministerstvo výboru zaslalo, nicméně nejsou důvody ani důsledky zeštíhlování sítě zřejmé. Dokument má ČTK k dispozici, spíše než o analýzu jde o soupis tabulek a čísel bez vysvětlujícího komentáře.

„Očekávali jsme, že nám ministerstvo dodá, jak budou zbývající pracovníci a pracoviště zvládat agendu, kterou dosud vykonávaly KHS a ZÚ se stávajícím počtem zaměstnanců, místo toho nám poslali samá čísla,“ postěžoval si v rozhovoru s ČTK Hovorka.

Celou věc chce poslanec řešit opět na výboru příští čtvrtek nebo při interpelaci na schůzi sněmovny na konci ledna.

Síť stanic a ústavů dříve zajišťovala mimo jiné očkování. Ministerstvo změnilo dlouholetou praxi, kdy stanice rozdělovaly očkovací látky lékařům. Zvolilo údajně efektivnější způsob distribuce přes soukromou firmu.

Podle ministerstva neměly stanice dostatečné vybavení, modernizace by prý byla dražší než svěřit úkol soukromé firmě. Na riziko možné korupce v tomto případě upozorňoval stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath.

Ústavy se dále zabývají metodickou a referenční činností. Na SZÚ pracují odborníci na chřipku a další onemocnění, vytvářejí se tam expertní podklady pro národní zdravotnickou politiku, sbírají se data o zdravotním stavu obyvatelstva. Vymýšlejí se tam také různé preventivní programy proti kouření nebo AIDS. Podle ministerstva by propouštění nemělo znemožnit dosavadní expertní činnost.

K dubnu by měly podle materiálu zaniknout pobočky zdravotních ústavů v Náchodě, Rychnově nad Kněžnou, Trutnově, Hodoníně a dalších městech. Někteří jejich experti by ale měli najít uplatnění v centrálních pobočkách. Ty zůstanou v Praze, Plzni, Liberci, Jihlavě, Brně a Ostravě. Mělo by se pracovat v týmech i s lidmi z hygienických stanic a jiných organizací. „Rozsah činností nebude redukován,“ řekl Sršeň.

„Na SZÚ nedochází k žádným hromadným propouštěním zaměstnanců, ale pouze se redukoval počet hlavně na provozně-obslužných činnostech,“ píše se v materiálu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?