Zdravotní ústavy čekají změny. Dvanáct jich zanikne

23. 2. 2011 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Očkování, testování HIV nebo prevence v oblasti veřejného zdraví patří ke službám zdravotních ústavů. Kvůli změně, kterou chystá ministerstvo zdravotnictví a poslanec Marek Šnajdr (ODS), se však otevře cesta k jejich likvidaci. Zůstat by měly jen dva.


„Došlo by ke zrušení zdravotních ústavů, které by přešly pod ústavy v Praze a Ostravě. V současnosti je 14 ústavů zdravotnickými zařízeními, v budoucnosti by však měly být jen dvě příspěvkové organizace, které může ministerstvo zdravotnictví zrušit,“ vysvětluje místopředsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková.

Ušetříme na úřednících?

Podle ministerstva zdravotnictví se však žádné rušení nechystá.

„Místo 14 ředitelství budou dva velké a komplexní ústavy, které pokryjí a zastřeší celé spektrum činností. To znamená například snížení administrativních a dalších nákladů. Vzhledem k tomu, že se nepočítá s rušením regionálních pracovišť, bude zachována stávající dostupnost,“ podotýká mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Část úprav už proběhla

Odborům se nelíbí způsob, jakým ke změnám dochází.

„Pokud se ústavy rušit nemají, proč nezůstanou nezrušitelné? O restrukturalizaci se sociální partneři dozvěděli až 19. ledna, kdy byl návrh přednesen. My jsme souhlasili se změnami ohledně kontroly kvality vody při koupání, která se řešila v původním návrhu, kde ale o restrukturalizaci nebyla řeč,“ nesouhlasí s postupem Břeňková.

Změny ale již z části proběhly. „Ke snížení počtu zaměstnanců došlo v letech 2008 a 2009 z 2500 asi o 1000, aniž by byla omezena činnost. Základní restrukturalizace se tedy už odehrála. Teď může dojít jen ke snížení počtu administrativních pracovníků, ale ne zdravotnických,“ říká Marek Šnajdr.

Další změny následovaly také na začátku roku 2010. V několika zdravotních ústavech byla tehdy pozastavena většina činností. Proti tomu se ohradil ústav v Liberci a také v Ústí nad Labem a nakonec byla tehdejší ministryně zdravotnictví Dana Jurásková nucena od reorganizace upustit.

Nařízení bez diskuze

„Loni na jaře bylo přislíbeno, že se problém bude řešit ve spolupráci s odbornou veřejností. Místo toho to opět probíhá metodou příkazu a bez diskuze.

Na ústavy bude mít změna přinejmenším ten dopad, že budou narušeny vazby pracovišť se zdravotnickými zařízeními, státní správou a samosprávou v regionu,“ říká ke změnám Vlastimil Král ze zdravotního ústavu v Ústí nad Labem.

„Odborníci se shodují, že určitá restrukturalizace je potřeba. Ministerstvo bude během několika měsíců připravovat novou novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, takže bychom chtěli, aby to s námi bylo prodiskutováno a změny byly provedeny až poté,“ dodává Ivana Břeňková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?