Zdravotní ústavy mají být jen dva, odbory protestují

10. 3. 2010 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní ústavy již několik let prochází reorganizací, mění se jejich struktura a snižuje se počet zaměstnanců. Během měsíce by měly být v České republice jen dva takové ústavy. Vývoj se ale nelíbí odborům, podle nich ministerstvo změnami porušuje zákon.


K prvnímu dubnu by měly být zdravotní ústavy jen dva, v Praze a Ostravě, původně přitom bylo na území republiky ústavů 14. Snižování počtu souvisí s reorganizací, kterou ministerstvo provádí již několik let.

Jenže podle Odborového svazu zdravotnictví tak činí v rozporu se zákonem. Ministerstvo to popírá a v restrukturalizaci chce pokračovat, i když zákon, který měl hygienické stanice transformovat a byl připraven, neprošel sněmovnou.

Odbory prý neznají skutečný cíl restrukturalizace ani to, jak budou služby hygienických stanic a zdravotních ústavů poskytované veřejnosti i soukromým subjektům zajištěny.

Soudní spory vyhrajeme

Od roku 2006 musela ze zdravotních ústavů odejít už asi tisícovka zaměstnanců. Zaměstnanci ústavů jsou podle odborů nuceni podepisovat dohody o pracovní činnosti s novým zaměstnavatelem, jinak končí.

Odborový svaz proto nabízí zaměstnavatelům i zaměstnancům právní pomoc. „Jsme si jisti, že jakýkoliv soudní spor vyhrajeme, ministerstvo postupuje v rozporu se zákonem,“ uvedl předseda odborového svazu Jiří Schlanger.

Ministerstvo: omezuje se jen administrativa

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že jde o zefektivnění práce. Do budoucna chce zajistit, aby síť byla zcela nezávislá na dotacích.

Změny dlouhodobě kritizuje poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka. Podle něj ministerstvo ruší fungující síť primární prevence. Podle odborů se důsledky nemusejí projevit dnes, ale až za několik let.

Podle ministerstva ale není k obavám důvod, všichni odborní terénní pracovníci zůstávají v terénu, omezuje se jen administrativa a končí vedení některých ústavů, ze 14 ředitelů budou dva. Stát se podle něj musí chovat hospodárně, sníží se tím náklady. Žádné další propouštění prý není plánováno.

Pracovníci zdravotních ústavů v regionech budou úžeji spolupracovat s hygienickými stanicemi, tím se podle ministerstva zkvalitní jejich fungování.

Ústečtí se obávají o svůj ústav

O svůj ústav se obávají i Ústečtí, jeho zaměstnanci tvrdí, že postup ministerstva může toto prosperující zařízení postupně zlikvidovat. Sepsali proto petici která vyzývá k prošetření postupu ministerstva a pozastavení celého procesu.

„Po restrukturalizaci by ale mělo jít vše přes Prahu. Praha bude rozhodovat o penězích, tam přejde veškerý movitý a nemovitý majetek, smlouvy s pobočkami pojišťoven v Ústeckém kraji budou vyřizovat Pražáci. Pražáci budou rozhodovat o našem statutu, našich budoucích činnostech. Jaké budou - nikdo neví,“ uvedla pro DNES Karola Haasová, lékařka CIM a členka petičního výboru.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?