Zdravotníci lobují u ministra

27. 3. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
První podpisové listy Antimemoranda, k němuž se Rokycany připojily na protest proti záměru zdravotních pojišťoven okleštit nemocnici okresního města, se od včerejška plní. Umístěné jsou v informačním centru radnice.


Občané spádové oblasti jejich prostřednictvím dávají najevo nesouhlas se zamýšleným okleštěním zdravotnického zařízení o gynekologicko – porodnické, eventuálně dětské oddělení. S Antimemorandem přišla Asociace českých a moravských nemocnic, a to právě kvůli jednotnému postupu pojišťoven.

Podpisová akce se dohodla minulý týden ve středu při setkání ve Střelnici. Probíhalo za účasti hejtmana kraje Milana Chovance a dalších představitelů Plzeňska. Namístě mnozí vyslovili, a rovněž patřičně zdůraznili, protest proti jednání pojišťoven. Zazněl i slib hejtmana o nápomoci při zajištění setkání starosty Rokycan s ministrem. Rovněž další záměry, které ve věci zachování nemocnice zazněly, se dávají do pohybu.

Minulý týden ve Střelnici například ve věci přislíbila osobní intervenci bývalá exministryně a poslankyně Milada Emmerová. „Svůj slib splnila, mám velikou radost, že se tím záležitost posunula zase kupředu,“ informoval včera starosta Rokycan Vladimír Šmolík.

„Požádala jsem pana ministra, zda by si na mě našel čas,“ uvedla docentka Emmerová, „a ve čtvrtek mi vyšel vstříc. Vylíčila jsem mu, jak doopravdy situace vypadá, a nad mapou lůžkové péče připomněla, že jako jediný kraj ji v každém svém okrese nemáme zajištěnou. Teď je navíc v sázce Rokycansko,“ objasnila. „Samozřejmě, že počet nemocnic se odvíjí i od hustoty obyvatel, ale ať je jaká chce, dostupnost zdravotní péče se musí zachovat,“ zdůraznila Emmerová.

Potěšilo ji rovněž, že množící se podpisy na arších Antimemoranda korespondují s její
další argumentací ministrovi, tedy s faktem, že sami občané o nemocnici bojují.

Se šéfem zdravotnictví měl jednat i senátor Luděk Sefzig, rokycanský zastupitel. Při rokování na Střelnici byl ale v zahraničí. Jeho vzkaz tlumočil bývalý starosta Rokycan Jan Baloun: „Podle slov ministra má hlavní karty v ruce kraj,“ interpretoval sdělení. „Nevím o kartách, o nichž mluví senátor. Možná o řečeném receptu poví,“ zareagoval na tvrzení radní pro zdravotnictví Václav Šimánek.

Podle posledního vývoje situace by snad dětské oddělení na základě snah o jeho zachování mělo už být ze škrtů vyjmuté. Zrekonstruované a moderně vybavené oddělení gynekologie, se dvěma sály, mají zato pojišťovny pořád na mušce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?