Zdravotníci se bojí omezení péče

10. 4. 2012 7:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Zrušení nebo omezení péče hrozí od ledna příštího roku v padesáti nemocnicích, mezi nimi osmi z Jihomoravského kraje. S takovou informací přišel minulý čtvrtek server aktuálně. cz.


Podle něj Všeobecná zdravotní pojišťovna neprodlouží zdravotnickým zařízením smlouvy. To by v podstatě znamenalo jejich zánik.

Pojišťovna to ale popírá a odvolává se na memorandum, které loni podepsal Jihomoravský kraj s ministerstvem zdravotnictví. „S nemocnicemi plánujeme uzavření smluv. Na základě memoranda nyní pouze domlouváme se zástupci nemocnic možné snižování počtu lůžek,“ reagovala mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Anna Veverková.

Pojišťovna podle ní zvažuje podání trestního oznámení na server za šíření poplašné zprávy, protože zveřejnil ničím nepodložené údaje. „Doložíme a vyčíslíme, že nás tyto informace ekonomicky poškozují,“ tvrdila mluvčí Veverková.

Podle serveru hrozí zánik nemocnicím v Blansku, Hustopečích a Tišnově na Brněnsku. „Vím o tom, že pojišťovna s námi nechce uzavřít smlouvu ve stejném rozsahu, jaký jsme měli doteď. Hledáme tedy řešení a chceme s ní dál vyjednávat,“ uvedl například starosta Hustopečí Luboš Kuchynka. Většinu oslovených starostů a ředitelů nemocnic ale včerejší zpráva překvapila.

Překvapivá zpráva

„Tento týden jsem mluvil s ředitelem nemocnice. Řekl mi, že jednání se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou probíhají standardně. Nic nenasvědčuje tomu, že nedopadnou dobře. Informace o zrušení nemocnice je pro mě překvapivá,“ prohlásil starosta Tišnova Jan Schneider.

Zrušení tamní nemocnice by byl podle Schneidera problém především pro obyvatele vzdálenějších obcí. „Dopravní dostupnost z Tišnova do Brna je dobrá. Horší je ale například z Nedvědice a okolních obcí,“ upozornil tišnovský starosta.

Omezení péče podle aktuálně. cz hrozí také v Hodoníně a Ivančicích na Brněnsku. „Nemáme oficiální dokument, ke kterému se můžeme vyjádřit. Zprávy,které se objevily na internetu, beru jako varování. O nových smlouvách se má rozhodnout v následujících třech měsících,“ podotkl ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík.

Zmínil také, že zaměstnanci zdravotnického zařízení jsou nervózní. „Obávají se, co vyplyne z nové smlouvy mezi nemocnicí a pojišťovnou,“ dodal ředitel hodonínské nemocnice.

Přežít s omezením na čtyři obory mají v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří, v Boskovicích a ve Vyškově.

Rušení nemocnic nicméně zcela vyloučil jihomoravský hejtman Michal Hašek.
„Všeobecná zdravotní pojišťovna podle mých informací drží uzavřené memorandum, které Jihomoravský kraj podepsal v minulém roce. Zavření tří nemocnic nehrozí. Soudím tak podle současného stavu vyjednávání nemocnic s pojišťovnou,“ uvádí jihomoravský hejtman.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?