Zdravotníci testují, zda obyvatelům Jablonecka nechybí jod

23. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Více než tisícovku obyvatel Jablonecka vyšetřuje v těchto dnech tým pracovníků Endokrinologického ústavu v Praze. Vybraná skupina lidí už podobné testování podstoupila před pěti lety. Nedostatkem jodu totiž často trpí právě obyvatelé horských oblastí...


JABLONEC NAD NISOU -

„Postupně otestujeme lidi z 12 okresů v republice, například na Vysočině či Pošumaví,“ doplnila. Nedostatek jodu trápil obyvatele těchto oblastí zejména po druhé světové válce. Situace se výrazně zlepšila poté, co se začala používat kuchyňská sůl obohacená jodem. „Dnes se tento prvek přidává i do krmení pro dobytek či drůbež, takže i mléko nebo vejce ho obsahují,“ řekla.

Jod je pro organizmus nezbytný prvek, který podporuje duševní a tělesný rozvoj. Jeho nedostatek omezuje intelekt a může vést až ke kretenismu. Způsobuje také poruchy sluchu a u žen přispívá k nádorům prsu a problémům s otěhotněním. U dětí může nedostatek jodu působit potíže s učením či sníženou inteligenci.

Za optimální se považuje 150 až 300 mikrogramů jodu v litru moči.

Na Jablonecku projde podle Čeřovské testováním 1080 lidí. Muži a ženy mají rovné zastoupení. „Testujeme děti ve věku šesti a deseti let a od 13 do 17 let a pak dospělé od 18 do 65 let,“ popsala vybranou skupinu Čeřovská. Vybraný vzorek osob prodělá podle Čeřovské kompletní vyšetření.

„Jedinou nepříjemností je odběr krve,“ řekla. Provádí se také rozbor moči, ultrazvukové vyšetření štítné žlázy, měří se množství podkožního tuku a podobně. „Dozvíme se, jak funguje štítná žláza, zda pacienti nemají cukrovku, zjistíme ale také třeba zda jim nehrozí žaludeční vředy,“ poznamenala Čeřovská.

Vyšetření se podle ní budou provádět vždy týden v dubnu, v květnu a červnu. „Výsledky budeme znát někdy na podzim,“ dodala.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?