Zdravotníci v zemích V4 se zapojili do společného protestu lékařů

21. 11. 2012 7:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenští, maďarští i polští zdravotníci se dnes podobně jako jejich čeští kolegové zapojili do protestní akce lékařů zemí Visegrádské čtyřky (V4). Společně požadovali zvýšení mezd a více peněz do zdravotnictví. Na Slovensku se ke shromáždění části lékařů pěti velkých nemocnic přidaly také zdravotní sestry. Jenom v Maďarsku se k protestu podle agentury MTI připojilo 10.000 zdravotníků.


Slovenské lékařské odbory protest svolaly na polední přestávku, aby péče o pacienty nebyla ohrožena. „Naše akce má sice poukázat na množství společných problémů v zemích V4, ale my jsme na Slovensku dali možnost jednotlivým nemocnicím poukázat i na jejich lokální problémy,“ uvedl předseda Lékařského odborového sdružení Peter Visolajský.

Účast na symbolickém protestu byla na Slovensku nižší než v Česku, kde se do akce zapojila třetina nemocnic.

V prohlášení k protestu, který se konal pod heslem „Nemocný zdravotní systém ohrožuje každého“, slovenské odbory upozornily na nedostatečnou výši plateb od zdravotních pojišťoven, na údajné netransparentní rozhodování vedení nemocnic při přidělování zakázek a na nedostatek personálu v nemocnicích. Například v nemocnici v Žilině už řada zdravotníků podle odborů vyčerpala zákonem povolené přesčasy, kvůli pacientům prý ale další služby do konce roku neodmítnou.

Slovenští doktoři si loni po vzoru svých českých kolegů vymohli hromadnými výpověďmi postupné zvýšení platů. Na jejich požadavky vláda původně nechtěla přistoupit. Postoj změnila až po uplynutí výpovědní lhůty doktorů, kteří nenastoupili do práce, což dostalo nemocniční péči o pacienty na okraj kolapsu. Ministerstvo zdravotnictví ale nedávno upozornilo, že na poslední etapu zvyšování platů lékařů nemá stát peníze.

K protestní akci lékařů se na Slovensku přidaly i zdravotní sestry, které také požadují lepší ohodnocení své práce. Platnost zákona, který jim měl zaručit vyšší mzdy, letos v létě pozastavil ústavní soud. Na soud se s tímto návrhem obrátila generální prokuratura na podnět lékařské komory, která se obávala například dopadu zvýšení platů sester na provoz záchranných služeb. Tato iniciativa zhoršila vztahy mezi lékařskou komorou a sdružením zdravotních sester.

Podle agentury MTI v poledne proti nízkým mzdám protestovalo zhruba 10.000 maďarských lékařů. Před budapešťskou Semmelweisovou univerzitou demonstrovalo kolem 300 lékařů.

Před polským ministerstvem zdravotnictví ve Varšavě se sešlo několik desítek demonstrantů. Protestující nesli transparent se sloganem Pomozme systému zdravotní péče. Lékaři předali petici se svými požadavky zástupcům ministerstva.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?