Zdravotnické odbory budou jednat s Drábkem a Hegerem o platech

14. 3. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení zdravotnických odborů bude dnes jednat s ministry práce a zdravotnictví o výdělcích v sociálních službách i ve zdravotnických zařízeních. Mluvit s nimi chce také o financování péče o seniory a postižené či o tom, zda nemocnice na slibované letošní zvyšování mezd mají peníze.


V sociálních službách pracuje asi 43.000 lidí. Podle odborů mají ti, co se starají o potřebné, mnohem nižší příjem než pracovníci v jiných oborech. Často prý vydělávají jen kolem 10.000 korun čistého měsíčně.

Odboráři požadují, aby pečovatelé dostávali mzdu podle stejných pravidel a tabulek jako zdravotníci, kteří si vydělají víc. S ministrem práce Jaromírem Drábkem (TOP 09) chtějí šéfky zdravotnických odborů jednat i o financování sociálních služeb. Některým zařízením hrozí totiž kvůli nedostatku peněz uzavření.

Několik hodin po jednání s Drábkem bude následovat schůzka s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09). I na ní by se mělo mluvit o platech. Zdravotníci si totiž měli od ledna podle ministrova příslibu přilepšit o 6,25 procenta.

Podle odborů ale příjem rostl jen ve fakultních nemocnicích a ústavech, které řídí ministerstvo. Ostatní zdravotnická zařízení na zvýšení mezd prý nedostávají od zdravotních pojišťoven peníze. Premiér Petr Nečas (ODS) odborům slíbil analýzu stavu. Také o její podobě a provedení chtějí odborářky s Hegerem jednat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?