Zdravotnické odbory chtějí změny v úhradové vyhlášce na rok 2020

29. 8. 2019 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnické odbory a další organizace nemocnic, zdravotníků a pacientů sdružené v "Krizový štáb proti kolapsu zdravotnictví" chtějí změny v úhradové vyhlášce na příští rok. Na dnešní dopoledne proto svolali tiskovou konferenci před budovu ministerstva zdravotnictví. Veřejné zdravotní pojištění, z nějž je hrazena péče, bude mít příští rok podle odhadů k dispozici 346 miliard korun. Podle těchto organizací nejsou peníze rozděleny správně. Chtějí proto více na platy zdravotníků, fungování menších nemocnic nebo dlouhodobou a domácí péči.


"Ministerstvem zdravotnictví předložený návrh vyhlášky je likvidační pro fungování mnoha nemocnic v regionech a pro poskytovatele domácí péče. Ani dalším segmentům zdravotnictví neumožňuje slibovaný rozvoj," uvedli v prohlášení. Poslední změny je podle něj možné dělat do pátku 30. srpna.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) jejich požadavky označil za "lobbing". Všechny segmenty zdravotní péče měly podle něj v první polovině roku možnost vyjednat si podmínky úhrad pro příští rok při jednání se zdravotními pojišťovnami, které péči u nich objednávají.

Součástí "štábu" je Asociace českých a moravských nemocnic, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR, Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů, Česká lékařská komora, Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, Svaz pacientů ČR, Charita ČR, Diakonie Českobratrské církve evangelické, Asociace domácí péče ČR, Česká asociace sester, sekce domácí péče, Rada seniorů ČR, Gratia futurum 913, Českomoravská konfederace odborových svazů a Asociace samostatných odborů ČR.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?