Zdravotnické odbory odmítají záměr politiků zrušit platové tarify

24. 6. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnické odbory odmítají záměr stran budoucí trojkoalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných zrušit platové tarify ve zdravotnictví. Trvají naopak na tom, že tarifní platy lékařů, sester a nezdravotnických pracovníků se mají sblížit, protože pracují jako jeden tým.


Požadavek Lékařského odborového klubu na vyšší platy lékařů podporují, rozšiřují ho ale na celý tým. K hromadným odchodům lékařů z nemocnic vyzývat nebudou.

Na dnešní tiskové konferenci zveřejní Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče platové požadavky. Podporuje je přes 10.000 odborářů, kteří již podepsali petici. Svaz ji předá poslancům, řekla ČTK místopředsedkyně svazu Ivana Břeňková.

„Požadujeme stejné odměňování, tedy platové tarify, třídy a stupně. Jsme proti jejich zrušení,“ zdůraznila.

Podle odborářů by mohla být buď jedna platová stupnice pro všechny, nebo by se ty dosavadní měly přiblížit. Vyšší ohodnocení pracovníků ve zdravotnictví chtějí odboráři dosáhnout tím, že stoupne cena jejich práce.

Vedle lékařů a sester by tak více dostali také technicko-hospodářští pracovníci a technici, kteří obhospodařují zdravotnickou techniku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?