Zdravotnické odbory odmítají záměr politiků zrušit platové tarify

9. 7. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnické odbory odmítly záměr stran budoucí trojkoalice OD S, TO P 09 a Věcí veřejných zrušit platové tarify ve zdravotnictví.


Trvají na tom, že stupnice platových tarifů lékařů, sester a nezdravotnických pracovníků se mají sblížit, protože pracují jako jeden tým. Požadavek Lékařského odborového klubu na vyšší platy lékařů podporují, rozšiřují ho ale na celý tým. „Je nemorální, aby průměrný výdělek zaměstnanců v nemocnicích-obchodních společnostech byl o 3500 korun nižší oproti výdělku v nemocnicích-příspěvkových organizacích,“ řekl předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger.

V některých nemocnicích činí tento rozdíl podle něj dokonce až 10 000 korun. Požadavky podpořilo podpisem petice přes 10 000 odborářů, svaz ji předá poslancům. „Vyzýváme koalici, aby navýšila peníze státu za děti, důchodce a nezaměstnané a aby se z jiných oblastí přesunuly prostředky na platy. Ročně by to mělo být zhruba pět až sedm miliard,“ upřesnil Schlanger. Podle něj lze potřebné peníze snadno nalézt např. v úsporách za léky – ročně se v ČR spotřebují léky za 60 miliard.

Takto získané peníze by se podle odborářů měly přerozdělit ve prospěch zaměstnanců, drahých diagnóz a zdravotně sociální péče. Podle odborářů by mohla být buď jedna platová stupnice pro všechny, nebo by se ty dosavadní měly navzájem přiblížit. Vyššího ohodnocení pracovníků ve zdravotnictví chtějí odboráři dosáhnout tím, že stoupne cena jejich práce. Vedle lékařů a sester by tak více dostali také technicko-hospodářští pracovníci a technici, kteří obhospodařují zdravotnickou techniku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?