Zdravotnické odbory se vyjádří ke změnám platových tarifů

24. 8. 2010 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnické odbory se dnes vyjádří k záměru ministerstva práce a sociálních věcí snížit o desetinu platové tarify a provést změnu v tarifních tabulkách. Změny by se dotkly také části pracovníků ve zdravotnictví a v sociálních službách.


Záměr už kritizovaly odbory státních orgánů a organizací. Jejich předsedkyně Alena Vondrová nevyloučila protesty.

Ministerstvo navrhuje dvě varianty změn platových tarifů. První ruší růst platů podle počtu odpracovaných let. Ve druhé variantě by se růst tarifních platů zastavil s hranicí 15 let praxe. Návrh ministerstva ale předpokládá, že se zvýší horní hranice rozpětí osobního příplatku z 50 na 100 procent, pro výjimečné případy pak ze 100 na 200 procent. Předloha je nyní v připomínkovém řízení.

Pokud by platila první varianta, stát by mohl teoreticky ušetřit ročně zhruba až 20,8 miliardy korun, až 8,6 miliardy kraje, města a obce a asi 5,4 miliardy korun zdravotní pojišťovny. Pro druhou možnost jsou úspory vypočítány až na 6,9 miliardy korun pro stát, na 2,8 miliardy pro samosprávné celky a 1,8 miliardy pro zdravotní pojišťovny. Výpočty ale vychází z toho, že zaměstnavatelé nebudou pracovníkům nahrazovat nižší platový tarif jinou složkou mzdy.

Předseda zdravotnických odborů Jiří Schlanger ve funkci po 20 letech končí, od září bude působit na ministerstvu zdravotnictví jako náměstek pro informatiku. Podle mluvčí odborů Marie Klírové ho budou od tohoto data dočasně zastupovat místopředsedkyně Ivana Břeňová a Dagmar Žitníková. O novém předsedovi by měl rozhodnout sjezd, který se uskuteční začátkem listopadu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?